Ország-világ Programok

A Syrius Legacy koncertje

A Vásárhelyi Jazz/esték harmadik fellépőjeként a Syrius Legacy zenekar koncertjét tekintheti meg a nagyérdemű pénteken este fél 9-kor az Alföldi Galéria udvarában.

MH

A zenekar nagy „elődje” az 1969-ben alakult SYRIUS zenekar volt, mely egészen 1973-ig létezett Orszáczky Miklós, Pataki László, Baronits Zsolt, Veszelinov András, Ráduly Mihály zenekari tagokkal. A közönség imádta a friss hangzású zenéjüket, és méltán mondható róluk, hogy mindenidők legnagyobb magyar zenekara volt, mely a táncdalfesztiválok jól menő bebábozódott slágerzenekarából egy csodálatos átalakulást követően pillangóként újjászületve tört a magyar és nemzetközi progresszív-, jazz-rock színterére. A zenekar felbomlása után a Syrius után csak egy nagylemez (Devil’s Masquerade – Az ördög állarcosbálja) valamint az együttest körüllengő LEGENDA maradt.

0708_JAZZ_plakat_Syrius_webes

A Syrius emlékét hordozó zenekar azt szeretné bizonyítani, hogy a legendás hírű együttes zenei hatása a mai napig tart! A zenekarban a mai 20-as nemzedék legkiválóbbjai és legtöbbet foglalkoztatott fiatal magyar jazzmuzsikusai szerepelnek, így Benkó Ákos, aki 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót; a hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor, aki 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót, majd 2014 december elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott; Tempfli Erik, aki a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján 2015-ben „Az év orgonistája” kategóriában II. helyen végzett; Vidákovich Izsák, aki 2015-ös teljesítménye alapján a JazzMa.hu Szerkesztőségi Szavazólistáján a fuvolisták között az I. helyen végzett; és végül, de nem utolsó sorban Ludányi Tamás, aki a JazzMa.hu szaklap Szakmai Szavazólistáján 2015-ben „Az év felfedezettje” + a szopránszaxofon kategóriában 2014-ben és 2015-ben is első helyezést ért el.

httpss://www.youtube.com/watch?v=o52v-ozMxy8