Hírek Makó

Gajdos Dezső és Streitman Károly kapja a díszpolgári címet

A forradalomban játszott szerepükkel érdemelték ki a legrangosabb makói elismerést. Mellettük még 23-an kapnak 1956-os emlékplakettet.

Gajáta Fanni – Makó

A képviselők a mai rendkívüli testületi ülésen módosították az önkormányzati kitüntetésekről és adományozásuk rendjéről szóló önkormányzati rendeletet. Erre azért volt szükség, mivel idén az 1956-os események 60. évfordulóját ünnepeljük. Ennek keretén belül a legmagasabb kitüntető cím adományozását több személynek is tudják biztosítani.

– Zárt ülés keretén belül döntött a testület, hogy idén dr. Streitman Károly és Gajdos Dezső Gusztáv kaphasson díszpolgári címet – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébet polgármestertől. Mellettük még 23, 1956-os emlékplakettet osztanak ki.

DSC_6249

Gajdos Dezső Gusztáv 1956-ban ott volt, amikor a gimnázium előtt ledöntötték az önkényuralom makói jelképét, a szovjet emlékművet. Streitman Károly 1956 októberében részt vett a makói FISZ megalakulásában és tagja volt a makói Nemzet Bizottsággal és Fazekas Lajos rendőrkapitánnyal tárgyaló ifjúsági küldöttségnek.

DSC_6252

A napirendi pontok között szerepelt az Espersit-ház irodalmi gyűjteménye megújításával kapcsolatos pályázat benyújtása és módosítása. Sikeres pályázat esetén az apátfalvi házat újítják fel a múzeum skanzenjében. Emellett döntés született a Bajza u. 71. szám alatti ingatlanról: melyben – annak felújítás után – a Návay Lajos iskolájának diákjai tanulhatnak majd.