Hírek Térség

Katona atya visszatér Makóra

A július 31-i földeáki szentmisén búcsúzik híveitől az augusztus elsejétől nyugállományba vonuló Katona Pál földeáki plébános, aki ezt követően Makóra költözik, s ott szolgál tovább. Az eddigi hírekkel ellentétben nem Zmijan Adalbert, hanem Olasz Lajos Attila folytatja munkáját.

 

Báthory Anikó – Földeák

– Ha egy ember elfogadja, hogy az univerzumban őt a Mindenható feladattal teremtette, keresni kell a teendőket, ami rá hárul. Így juthat el a boldogsághoz, amit Jézus által Isten ígért – mondja Katona Pál plébános. – Józan gondolkodás és alázat kell ahhoz, hogy ezt elfogadjuk, mert súlyos következményei lesznek annak, ha nem működünk együtt a Teremtővel.

Tizenkét évig tanította ezt a földeáki híveknek, augusztus elsejétől azonban visszatér Makóra. A saját házában fog élni, vasárnaponként és – amennyiben szükség lesz rá –, hétköznap is szentmisét fog tartani a városban. Úgy gondolja, sokan vesznek majd részt az általa celebrált szertartásokon, hisz 38 éven át szolgált a településen, így kölcsönösen jól ismerik egymást az ottani közösséggel.

DSC_0927e

Földeákon a július 31-i szentmisével fog elbúcsúzni a hívektől, ahol reméli, minél több helyi lakossal találkozik majd az áldottak között. Eddigi munkái, mint például a templom színes ablaküvegei, Oltványi Pál egykori plébános szobra és a Szent István emlékhely továbbra is gazdagítják a települést. Az omladozó Kálvária-dombot újraépíttette, a keresztet kicseréltette. Számos könyve és cikke jelent meg az évek folyamán, és bár betöltötte 79. életévét, további kötetet is tervez.

A szentmiséken és a rózsalakodalmon is többször felhívta a figyelmet a házasság fontosságára. Véleménye szerint, ha a fiatalok legalább három gyermeket vállalnának, őket keresztény módon nevelnék és gondoskodnának az idősekről, nem fogyna az ország lakossága és Földeákon sem lenne sok üresen álló ház. Úgy tartja, ez az eszköze annak is, hogy kiérdemeljük az örök boldogságot.

Az Üllésen és Zsombón papi hivatást teljesítő Zmijan Adalbert helyett a jelenleg Berettyóújfaluban szolgáló Olasz Lajos Attila segédlelkész veszi át a földeáki, óföldeáki és maroslelei plébániát.

One Response

Comments are closed.