Makó

Bemutatták a Návay-szobor makettjét

Sajtótájékoztatón mutatták be ma a Kiss Jenő és Győrfi Lajos szobrászművészek által elkészített, 1:10 arányú Návay-szobor makettet. Az alkotást várhatóan még idén októberben ünnepélyes kereteken belül avatják fel a városháza parkjában.

Gajáta Fanni – Makó

Nem csak a makói grémium, hanem a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is elfogadta a makói Kiss Jenő és a püspökladányi Győrfi Lajos szobrászművészek által elkészült 1:10 arányú Návay-szobor makettet.

– A vizsgálóbizottság részéről, véleményezésként alkalmasnak tartja a szoborcsoport megvalósítását és felállítását – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet polgármester.

DSC_6257

A szobrászművészek elmondták, az új szoborcsoport a régi látványtervek alapján készültek el, azonban azt módosították: Návay Lajos alakját újra kellett alkotni, ugyanis a korabeli szobor nem tükrözte a valóságot. Hozzátették, a városháza épületét nem fogja kitakarni az alkotás, mivel átlátható lesz. Hasonlóan a Kossuth-szoborhoz, hátulján egy nyílás található majd. A Návay-szobrot a Széchenyi téren állítják fel.

DSC_6265

– Nagyon-nagyon rövid az idő, de minden másodperc számít. Mindent elkövetünk, hogy elkészüljön október 20-ára a szoborcsoport – mondta a makói Kiss Jenő szobrászművész.

DSC_6255

A szoborcsoport újraállítását a Magyar Kormány 70 millió forinttal, a Miniszterelnökség pedig 30 millió forinttal támogatja. A makói önkormányzatnak 7 millió 950 ezer forinttal kell kiegészítenie a költségeket.

A 10 méter 88 centiméter hosszú, 7 méter 35 centiméter szélességű és az 5 méter 60 centiméter magasságú szoborcsoport várhatóan október 20-a és 30-között készülhet el.