Belföld Hírek

Átalakítják a kormányzat szerkezetét

Döntött a miniszterelnök a kormány szerkezetének átalakításáról, a hatékonyabb működés érdekében. A jelenlegi miniszterek maradnak – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón, melyen más közérdekű témákról is szó esett.

MH összeállítás

Magyarországnak a biztonság a legfontosabb, ennek rovására semmilyen kompromisszum nem képzelhető el – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kiemelte: ellenőrzés nélkül nem jöhet senki, csak az, akit Magyarország beenged a határon és hozzájárul az itt tartózkodásához. Lázár János szerint méltánytalan európai politikusok és nemzetközi szervezetek részéről Magyarországot vádolni, szolidaritást számon kérni rajta. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország – nagyrészt saját forrásból – védi Európa határait, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak idejönni? – kérdezte a miniszter.

A kormány tárgyalt az október 2-i népszavazásról is, és arra kérik a választókat, hogy mindenki vegyen részt, és szavazzon az ország védelmére. A népszavazás eredménye megerősítheti, vagy meggyöngítheti a kormány álláspontját a bevándorlással kapcsolatban – tette hozzá Lázár János.

A miniszter közölte, hogy kormány meghallgatta a földművelésügyi minisztert, így az árverések július 31-ig lezárulnak. Körülbelül 40 ezer ember vásárolt földet. Várhatóan 270 milliárd forint lesz az állam bevétele az árverésekből. A földárverésekről számadást készít a kormány a parlamentnek, a képviselőknek kell majd dönteniük róla.

Lázár János arról is szólt, hogy miniszterelnök döntött a kormány szerkezetének a megváltoztatásáról, így kormánybiztosok kerültek három területre. A kormány szerkezetében érdemi változás következik be, lesz gazdasági és stratégiai kabinet. Ezek célja, hogy hatékonyabbá váljon a kormányzás. A szervezeti átalakítás jelenleg is folyamatban van. A két miniszteriális kabinet egy formális testület lesz, így döntéseket is hoz majd – mondta Lázár János. A három kormánybiztos szerepe kiemelten fontos lesz. Hatéves kormányzati munkát összegez a kormány idén nyáron, ezért is szükséges a kabinetrendszer kialakítása. A miniszterek személyében nem lesz változás – árulta el. Hozzátette: a miniszterelnök tájékoztatja majd a közvéleményt arról, ki vezeti a két kabinetet.