Galéria Hírek Makó Színes

Szentpéteri Csilla menővé teszi a klasszikust

Egy év alatt több mint nyolcezer fiatal rajongót gyűjtött maga köré Szentpéteri Csilla zongoraművész. A makói Bartók művészeti iskolások rajzolnak a műveire és imádják a személyes találkozókat. A művésznő 17 éves fia pedig a haverokkal csápol a koncerteken. Pedig eredetileg tengerbiológus akart lenni.

Major Zsuzsanna – Makó

Bár nem szereti, amikor könnyű és komoly zene között különbséget tesznek – hiszen szerinte a lényeg az, hogy a zene valamilyen módon megérintse a hallgatót- mégis mesterien csomagolja modern köntösbe a klasszikus zenét Szentpéteri Csilla.

Azt eddig is tudtuk róla, hogy a popos, rockos, latinos és világzenei hangzást profin vegyíti szerzeményeiben, és azt sem rejtegette, hogy imádja a gyerekeket, valahogy a szerdai makói találkozásig ez a kettő nem állt össze olyan szépen, mint most.

Van egy kiállítás a Hagymatikum Fürdőben, első ránézésre színes gyermekrajzokból. A műveket a makói Bartók Béla művészeti iskola 4.z osztályosai készítették a művésznő zenéjére. Nadobán Zsuzsanna és Urbancsokné Ruff Mária pedagógusok találták ki a projektet, hogy a különböző művészeti ágakat és tantárgyakat összemosva a gyerekek tanulva alkothassanak.

Galériánk ebből a képből lapozható:

navigate_before
navigate_next

“Bekapcsolom a zenét és megkérdezem tőlük: Mit látnak?” – mesélt a munkáról Nadobán Zsuzsanna. Tűz, víz, föld, levegő találkozása egy különleges zongorabolygón- ezt címet kapta a projekt. A zene, a képzőművészet, a rajz, az irodalom, környezetismeret, ének sőt még a jóga is bekapcsolódott.  A gyermekek fantáziája és képi látásmódja is fejlődik közben. Tavaly volt az első ilyen munka az iskolában. Szentpéteri Csilla akkor is ellátogatott az órákra és az idén is. Szerdán pedig a kész munkákat nézte meg a Hagymatikumban a gyerekekkel. Tegnap koncertezett a városban, erről itt írtunk.

Varjú Dorina Réka már tavaly is rajzolt, az idén is nagy örömmel tette. “Ha lassú a zene, akkor inkább a szerelemhez kapcsolódnak az érzéseim, ha gyorsabb, akkor inkább a viharhoz”- mondta.

DSC_0538

Tóth- Kása Klaudia Zita azt mondta, szimplán az érzéseit rajzolta. Ő maga is zongorázik, és Szentpéteri Csilla a példaképe. Egyszer már egy négykezest is játszottak együtt.

Szentpéteri Csilla végignézte a kész munkákat a gyerekekkel.  “Hatalmas fantáziabirodalomról tesz tanúságot ez az egész kiállítás. Megjelenik az esőerdő, a szerelem, a tánc”- mondta.

“Nagyon, nagyon szeretem a gyerekeket -folytatta. Tehát, én, ha most nem zongoraművész lennék, nehéz dolgom volna. Tengerbiológus szerettem volna lenni, vagy cápakutató. E mellett, biztosan gyerekekkel foglalkoznék. Nem biztos, hogy tanítás formájában, lehet hogy gyermekpszichológus lennék. Nagyon szeretem őket, és ők ezt érzik, és  sok szeretettel teli levelet kapok. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor azt írta egy komplett osztály, hogy Szentpéteri Csilla nem úgy szeret minket, mintha ismeretlen gyerekek lennénk, hanem úgy, mintha a sajátjai. Megérkezik a szeretet, a mosoly hozzájuk, érzik, hogy szeretem őket.”

DSC_0548

Hozzátette, a gyerekeknek szeretettel bármit meg lehet tanítani. Hiszen a zenéjén keresztül, és akár most is, a rajzokon túl a szerzőkkel is megismerkedtek. Például Mozarttal, Verdivel, akiket nem nagyon hallgatnak.

Szentpéteri Csillának egy 17 éves fia van. Őt úgy vonja be a zenébe, hogy kikéri a véleményét a klasszikuson zeneszámairól, és megkérdezi a saját átiratairól is.  Tavaly május óta több mint nyolcezer, 10-18 éves kor közötti diák rajongója lett.  A fia pedig ott csápol a haverjaival a koncerteken.