Kék hírek Makó Térség

3 év 8 hónapot kapott a házigazdáját kalapáccsal ütlegelő makói férfi

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a halált októ testi sértés miatt N. Tibor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év 8 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

MH

N. Tibor 1997-ben hajléktalanná vált, ezért őt a sértett, V. Sándor (1931) befogadta a Makó-Rákos közelében lévő tanyájába. A vádlott ennek fejében a tanya körüli munkákban segédkezett, majd 2013-tól lényegében a sértett nyugdíjából éltek, ami a férfi halála előtti hónapban 107 ezer forint volt.

2014-től a 84 éves sértett egészségi állapota folyamatosan romlott, majd az év második felétől lényegében ágyhoz kötötté vált és folyamatos ellátásra, gondozásra szorult. Ennek a vádlott igyekezett eleget tenni, bevásárolt, beszerezte a sértett gyógyszereit, megetette a sértettet. Emellett a vádlott rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt vett a bevásárlásai során, s ilyenkor különböző italboltokban is fogyasztott szeszes italt Makón.

2014 december elején a sértett egészségi állapota tovább romlott, többször kórházi ellátásra szorult. Ebben az időszakban a vádlott már nem végezte el az elvárható ápolást, gondozást. December 16-án reggel a sértett nyugdíját magához vette, beutazott Makóra, ahol italozott, majd hazatérve megpróbálta megetetni, megitatni a rendkívül rossz körülmények között élő sértettet, de az már ezt nem fogadta el, mint ahogy a gyógyszereket sem tudta a vádlott beadni.

Ekkor N. Tibor  ismét inni kezdett, majd az ittasságából és az ellátási nehézségekből adódó dühében egy kalapáccsal többször megütötte a az idős férfit a fején és a kezén. Ezen kívül egyéb módon (pl. törött kávés csészével) is bántalmazta a magatehetetlen sértettet, rátérdelt a mellkasára is, amitől a sértett több bordája eltört.  A sértett december 17-én hajnalban meghalt.

Ezt a vádlott ittassága miatt csak a reggeli órákban vette észre, és 7 óra után pár perccel értesítette a mentőszolgálatot. A kiérkező mentősök csak a sértett halálát tudták megállapítani, s mivel a halál kapcsán idegenkezűség gyanúja merült fel bennük, értesítették a rendőrséget.
Az eljárás során a többrendbeli elhúzódó bántalmazás, valamint a halál beállta között közvetett okozati összefüggést állapítottak meg. A bántalmazással összefüggő sérülések önmagukban nem voltak halálosak, viszont a természetes betegségekkel együtt, azok hatását tovább rontva közvetett módon vezettek a sértett halálához – közölte a Szegedi Ítélőtábla.