Makó Színes

Helytörténeti sétákat is szerveztek

Öt csoportban indultak el a Honismereti Akadémia vendégei, hogy felfedhessék Makó közgyűjteményeit és helytörténeti nevezetességeit.

Gajáta Fanni – Makó

Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros, Gilicze János nyugalmazott főlevéltáros, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Marosvári Attila települési képviselő és Zeitler Ádám történész segítségével fedezhették fel a város helytörténeti nevezettségeit, épületeit és gyűjteményeit a Honismereti Akadémia vendégei.

DSC_6159

A csoportok a múzeumból indultak el, miután megtekintették a József Attila Városi Múzeum és az Espersit-ház kiállítását, majd különböző útvonalakon keresztül térképezték fel a várost, köztük az egykori megyeházát, a zsinagógát, a főtéri szobrokat és emléktáblákat.

– Az én útvonalam volt a leghosszabb, ugyanis én minél többet szerettem volna megmutatni a városból, így arra kértem a jelentkezőket, hogy maratoni városnézésre készüljenek – mesélte Halmágyi Pál.

Tekintsék meg galériánkat!

navigate_before
navigate_next

– A múzeum után a görög-katolikus templommal kezdtük, majd átsétáltunk a régi Ford-falhoz, ahol megnéztük Galamb József munkásságát és a Ford T-modellt. Megmutattam az egykori Demke Internátushoz, amely a mai Katolikus Általános Iskola és József Attila kollégiuma volt. Ezek után az ortodox zsinagógához, a kis kápolnához, a régi csanádi nyaralókhoz a Petőfi parkban, a gimnáziumhoz, a sportcsarnokhoz, a világháborús emlékszobrokhoz, a Bérpalotához, a Városházához, a belvárosi református templomhoz és a Pulitzer kollégiumhoz is elsétáltunk – mutatta be a városnéző útvonalát a nyugalmazott múzeumigazgató.

DSC_6171

Zeitler Ádámnak az egyik kedvenc makói nevezettsége a belvárosi református templom.

– Szerintem nagyon kevés olyan református templom van Magyarországon, amely egyrészt ennyire gyönyörű és olyan jó helyen van. Másrészt, ha szép kék az ég Makó felett, akkor nagyon szép látványt nyújt a magabiztosságával és a fehér díszével – árulta el a történész, aki útvonalában is megmutatta a templomot.