Színes Térség

Bernáth Józsi a házias ízeket keresi

13 éve járt utoljára Csanádpalotán a tévéből ismert Bernáth József: akkori látogatása során krumplis tésztát készített. Szombaton újra a Csongrád megyei városban járt, azonban most az ételeket értékelte – pont úgy, mint a jól ismert műsorban.

Gajáta Fanni – Csanádpalota

Bernáth József 13 évvel ezelőtt járt először Csanádpalotán, akkor egy családi barátot látogatott meg és krumplis tésztát készített: azonban kunhegyesi módon, paprikásan.

– Itt tanultam meg, hogy van fehér verziója is, ami számomra még mindig felfoghatatlan – árulta el nevetve a séf. Szombaton újra a városba látogatott a csanádpalotai gasztronómiai napra, de most nem ragadott fakanalat. Azért érkezett a versenyre, hogy az ételeket értékelje. A séf kíváncsian várta, hogy a sertés- és marhahúsokból milyen fogások készültek.

DSC_5999

– A legfontosabb az, hogy mindenki főzzön úgy, ahogy megszokta, illetve a bemutatott ételek a klasszikus tradíciókat követve készüljenek el – mondta a sztárséf. Mivel a verseny indításánál is ott volt, megfigyelte, ki hogyan fogott hozzá a pörköltekhez. – Mindenkinek más a titka és a fortélya az elkészítésben. Többen a rétegezett módszert használják a bográcsban, de láttam egy-két olyan delikvenst is, akik lepirították a hagymát. Klasszikusan, éttermekben ezt a pörköltfőzési módszert használják.

Séfként a házias ízeket keresi. Mindenkinek azt ajánlja, hogy bátran sózzák az ételeket, de ne használjanak túl sok borsot, paprikát és köményt, hogy ne ezek az ízek uralkodjanak. Szabadtéri főzéskor, ha a barátokkal vagy a családdal összegyűl, legszívesebben az öreglebbencset készíti el a sztárséf.

– Leginkább azért ezt az ételt készítem, mivel ritka alkalmak egyike, ha szabad tűzön tudunk főzni. A slambuc az, ami akkor igazán ízes, ha így készül. Illetve gyorsan meg is fő – árulta el József. – A séfek java része arra megy rá, hogy minél gyorsabban összeüthető ételt készítsen.

DSC_5995

A főzőversenyen sokan a bográcsozást választották. De hogyan főz Bernáth József bográcsban?

– Sajnos én már az a fajta vagyok, aki több fázisban készít el bográcsos ételeket. Legutoljára lecsót készítettünk és külön lepirítottuk a hagymát, a paprikát átpirítottuk, összekevertük a kettőt és úgy adtuk hozzá az összekockázott paradicsomot – avatott be a séf. – Más mindent összedobni, ha egy kicsit lepirítjuk a hagymát, majd egyszerre kerül rá a paradicsom és a paprika. Fontos, hogy csak egy-két konyhai technika van, amit egy bográcsos ételnél is lehet alkalmazni.