Színes Térség

Pörköltek és grillezett ételek készültek Csanádpalotán

6 évvel ezelőtt indult útjának a csanádpalotai gasztronómiai nap, hogy a nyári monotonitást megtörjék. Ilyenkor nem csak a helyiek vesznek rész a főzésen, hanem a környező települések csapatai is. Idén a versenyen főzött ételeket Bernáth József értékelte.

Gajáta Fanni – Csanádpalota

48 csapat vett részt a 2016-os csanádpalotai gasztronómiai napon. Mint minden évben, ilyenkor pörkölteket és grillezett ételeket készítenek. Idén is érkeztek Romániából és Szerbiából is csapatok. Kovács Sándor, a település polgármestere is fakanalat ragadott. Csanádpalota első embere birkából, sertésből és marhából készített pörköltet.

– Általában 100-120 főre főzök, így azoknak is jut az ételből, akik vendégek vagy nem voltak egyik csapathoz sem bejelentkezve. Így ők sem távoznak keserű szájízzel – mondta a polgármester. – Szabadtéren főzött ételek közül leginkább pörköltek a kedvenceim és abból is a birka.

DSC_5966

Visszatérő vendégeknek számít a vajdasági Padéból érkezett delegáció: minden évben örömmel veszik a meghívást. A hattagú csapat marhahúst kapott, így abból készült a bográcsos.

– A fűszerezésében térhet el a megszokott pörkölttől, amit mi főzünk: kicsit több köménymagot használunk. Egy kevés vadas fűszerkeveréket is adtunk hozzá, azt otthonról hoztuk – árulta el Nagy Tibor, a padéiak kuktája. – Most ehhez nem lesz köret, de otthon csőtésztát vagy krumplit eszünk hozzá.

DSC_5968

Még Bernáth József, a Konyhafőnök séfje is felfigyelt egy különlegességre: a gőzgombócra. Ezt az édességet Maria Matuska, Maria Plasici és Nika Kveta nagylaki szlovákok készítették.

 

– Ez egy sima kelt tészta, amit pihentetni kell, majd azután pogácsa méretűre szaggatjuk és konyharuha alatt a duplájára kelesztjük. Egy speciális edénybe sütjük meg – mesélték el az asszonyok. – Az illatát és az tészta alját figyeljük, ha az utóbbi ropogós, akkor kész. Kakaós, diós és fahéjas cukorba megforgatjuk és már lehet is fogyasztani – tették hozzá.

navigate_before
navigate_next

Képünkből galéria nyílik!

A főzőversenyen Bernáth József értékelte az elkészült ételeket. Mint elmondta, nagyon szeret ilyen alkalmakkor inspirációkat és recepteket gyűjteni. A gasztronap nem csak az ételekről szóltak: fogatható verseny, taekwondo bemutató és alföldi borkóstoló is volt.