Öt napon át adott délelőtti elfoglaltságot a földeáki gyerekeknek a helybeli művelődési házban rendezett kézműves tábor. A tavalyi évhez hasonlóan idén is nagy sikert aratott.

Oláh Nóra – Földeák

Mintegy húsz általános iskolás döntött úgy, hogy hasznos szünidei elfoglaltsággal, kézműveskedéssel múlatja az időt június utolsó hetében. A földeáki Návay Lajos Általános Iskola, a makói Magán Zeneiskola és a földeáki Művelődési Ház együttműködésével már tavaly is sikert aratott a különböző alkotói technikákat felvonultató tábor, melyen akkor is közel egy osztálylétszámnyi diák vett részt.

P1300869

Közülük többen az idén is eljöttek, és kíváncsian várták, milyen eljárásokat ismerhetnek meg, próbálhatnak ki. Közöttük volt például Knoch Amira és testvére, a fiúkat egymaga képviselő Henrik is. Bár néha hadilábon álltak a türelemmel a nehezebb módszerek kipróbálásánál, azért a munka végeztével mindig sok saját kezűleg gyártott kinccsel tértek haza.

A táborosok többségéhez hasonlóan a másik testvérpár is, Béni Hanna és Csenge rutinos „művésznövendéknek” számítanak, hiszen tanév közben is szorgalmasan látogatják a magán zeneiskola képzőművészeti foglalkozásait.

P1300908

A gyakorlott felső tagozatos lányok, Tóth Niki, Szabó Adrienn, Szabó Katinka mindig elsőként készültek el a munkadarabokkal, így a kisebbeknek például szolgálhattak. Kürtösi Dzsenifer és Kovács Laura Fanni is egykettőre bebizonyították, hogy nemcsak a sportban és a tanulásban tudnak jeleskedni.

Bár naponkénti bontásban kerültek napirendre az egyes technikák, azért minden alkalomra jutott „vegyes” tennivaló, sőt volt, amikor többféle anyag is beleépült egy-egy műremekbe. A drótból hajtogatott virágszirmot színes üvegfestékkel lehetett kitölteni, de a drót-szitakötő is hasonló módon kapott tarka szárnyakat. A közkedveltebb eljárásokat pedig több alkalommal is lehetett gyakorolni.

A kreativitás néha túlnőtte az előzetes terveket, és új megoldások születtek a többféle célokra is használható alapanyagokból. Az extrém ötletek elsősorban Szántó Vivien fejéből pattantak ki.

Az első napot a nemezelés töltötte ki: labdát, gyöngysort és karkötőt is lehetett készíteni, sőt a kitartóbbak nemezvirágokat is „gyúrtak” maguknak. A gyapjúmegmunkálásból még másnapra is jutott: ekkor telefontokot formázhattak a táborozók – ez volt talán a türelmet leginkább igénybe vevő tevékenység. Látványosabb eredményt hozott a mappa- és dobozművesség, amely mindenkinek egyaránt könnyebben ment. Hasonlóan gyorsan – mondhatni pihenősen – ment az üvegfestés is.

P1300844

A sor a már említett drótszobrászkodással folytatódott; a virágon és a szitakötőn kívül fák is nőttek a szorgos kezek alatt, méghozzá gyöngy-lombokkal. A papírszövés pedig amolyan levezető feladatnak számított az egyre fáradó táborozóknak, ám itt is bőven születtek szép darabok: madár formájú kis kosarak, tányéralátétek, melyek a táborzáró csoportképen is jól mutatnak.

Tekintsék meg galériánkat, amely ebből a képből nyílik!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest