Színes

Viktória, a béke és győzelem jelképe

A Múzeumok Éjszakáján nyílt meg Kocsis Imre emlékkiállítása. A megnyitó különlegessége egy ajándékban is rejlett:  Kisfalusi Márta, a művész özvegye a „Viktória” című festményt adományozta a városnak.

Gajáta Fanni – Makó

Nagy megtisztelés és meglepetés érte Farkas Éva Erzsébet polgármestert a Kocsis Imre emlékkiállításon. A Kocsis család egy festménnyel érkezett, amelyet a makói származású festő- és grafikusművész készített 1987 és 1989 között alkotott. A „Viktória” olajképen Kocsis Imrét háttal látható és egy pálmalevelet ábrázol.

DSC_1766

– A pálmaág is, hasonlóan a kulcslyuk-motívumhoz többször felbukkan a festő életútjában és munkásságában az 1980-as évek közepétől – fogalmazott Karsai Ildikó, a Hagymaház Galéria vezetője. – Mint tudjuk, a pálma a béke és a győzelem jelképe és nem véletlen, hogy ezzel a motívummal valami békére utaló nevet, címet adott a képeinek a művész.

A képet a Kocsis Imre kiállítással együtt augusztus 15-éig tekinthetik meg az érdeklődők. A Viktória helye egyelőre még nem tisztázódott le.

DSC_5955

– Még nem dőlt el a helyszín, hogy hol lesz kiállítva a festményt. A múzeum és a városvezetés is azon munkálkodik, hogy megfelelő helye legyen. Egy ilyen kincset nem csak egy rétegnek, hanem egy egész városnak látnia kell – mondta a grafikusművész.

One Response

  1. Dícséretes dolog, hogy Makón jó utakon halad a művészet.
    Egyre több színvonalas kiállítást láthatnak a művészetkedvelők.
    Köszönet érte!

Comments are closed.