Herman Sternt a II. világháború szakította el szülővárosától, Makótól. Azóta már többször visszatért már a Maros-parti városba, idén fiával, unokáival és dédunokájával érkezett Brooklynból. Az idős bácsi elmondta, közel 72 év után beszélgetett újra magyarul.

Gajáta Fanni – Makó

Herman Stern 16 éves volt, amikor családjával együtt a II. világháború idején elkerült Makóról: az Eötvös utcai gettóból Szegedre vitték, ahonnan tehénszállító vagonokkal Auschwitzba szállították. Édesapja, édesanyja és 10 testvére közül ő az egyedüli, aki túlélte a szörnyű időszakot. Ahogy ő mondta: a csodának köszönheti ezt.

– Rengeteg ember halt meg ott. Egyik nap az egyik, a másik nap a másik szomszéd ágyról halt meg valaki. Egyszer megkérdezte Mengele, hogy hány éves vagyok. Akkor 16 voltam, de mégis 18-at mondtam, így elvittek dolgozni – emlékezett vissza Herman. – A túlélésem egy csoda, amelyet Eisenhowernek köszönhetek. A háború után még 4 évig maradtam Németországban, majd Amerikába költöztem, ahol rengeteg dolgoztam. Odakint az asztalosiparban helyezkedtem el.

Fotó: Jacob Ganz

A háború előtti időszakról is beszélgettünk a 88 éves Stern bácsival. Elmondta, hogy a családja 300 éves múltra tekinthet vissza: az édesanyja családja tősgyökeres makaiak voltak. 16 évig élt Makón, de nagyon szereti a várost, amelyet rossz élményekkel hagytak el egykor. Elmondta, 1944-ben édesapjától elvették az ipart, így nehezen éltek meg. Keresztény iskolába járt, ahol iskolatársai bántották és piszkálták a vallása miatt.

– A világháború előtt a hagymatermeléssel foglalkoztunk, mint akkoriban mindenki más – mondta Herman. Egykor a Bolygó utcai iskolába járt, azonban azt akkor Grovay utcának hívták. – De már nem áll az az épület. Nemrég bonthatták le, ugyanis 4 évvel ezelőtt még megtaláltam.

20160624_130156 (1)
Az egykori iskola helyénél. Négy éve még állt az épület. Fotó: Shia Ganz

Stern bácsinak már nincs honvágya, ugyanis közel 72 éve már annak, hogy Amerikában él. Családja, gyermekei New Yorkban élnek. Makó számára csak egy emlék.

– Jó itt lenni, körülbelül 1-2 napot – mondta mosolyogva az idős úr. Elmondása szerint régebben évente többször is visszajárt ide, azonban utoljára 4 éve látogatott haza. – Tudja, nehéz ide jönni. Már nem vagyok fiatal, azonban a gyerekek fiatalok és mindent tudni szeretnének.

Herman múlt héten járt a városban fiával, Daviddel, unokáival Jacobbal, Mosesszel, Zevyvel és Shiaval, illetve dédunokájával, Yoellel. A régi helyszíneket együtt fedezték fel.

DSC_5626

– Az elmúlt évtizedekben sokat változott Makó. Rá sem lehet ismerni – mondta Herman. – Itt a Gloriusban, ahol most beszélgetünk, egykor egy bank állt. Most pedig egy világszínvonalú hotel.

– El kell mesélünk, hogy küldtünk egy képet az ismerőseinknek a szállodáról. Ők azt hitték, hogy New Yorkban vagyunk, de elmondtuk, hogy ez egy makói hotel – tette hozzá David.

A Stern család pár napot töltött a Maros-parti városban, azóta visszatértek Amerikába.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest