Vajda József nemrég a Tokyo TV-ben szerepelt s a szorobánja helyet kapott a tokiói múzeumban. A makói mester utazása során a japán szorobánkészítés fortélyaival is megismerkedhetett.

Albert Barbara – Makó

Vajda József lassan 25 éve foglalkozik számolóeszközökkel. Az első szorobánt fűzőgyöngyökből készítette.

– Először a feleségem ötlete volt, aki látta, hogy milyen gyorsan számolnak a gyerekek vele. Akkoriban egy szorobán egy napot vett igénybe. Kialakítottunk egy műhelyt, ahol gépek segítségével készítem a golyós számolóeszközöket. A munkánk 3-4 éve indult be, azóta látjuk el tulajdonképpen az egész országot. Néha Németországba is küldünk néhány darabot – mesélte a makói szorobánkészítő.

Egy japán forgatócsoport jött Magyarországra, mert érdekes témákat keresett. Ekkor figyelt fel a híradós stáb a makói szorobánkészítőre. Megdöbbentek, amikor látták, hogy a kiszombori gyerekek, hogyan számolnak, sőt nem ismerték, hogy a számolóeszközzel lehet például mértékegységeket is átváltani.

– Náluk az a lényeg, hogy bármilyen nagy vagy sok számot minél gyorsabban összeadjanak. A pedagógusainkat a tanfolyamainkon arra képezzük, hogy diákok számoljanak szorobánnal, de a tanítási órán belül. Fontos, hogy a tanulók ne féljenek, hanem szeressék a matekot – tette hozzá.

A Tokyo TV egyaránt érdeklődött a magyar hagyomány iránt és meghívta Vajda Józsefet és feleségét Japánba.

– Náluk már több mint 450-500 éve alkalmaznak golyós számolóeszközt. A múzeum falát egy hatalmas szorobán díszíti. Egy golyó 18 kg. Hihetetlen repertoárral rendelkeznek és az én munkámat is megtekinthetik az érdeklődők – árulta el Vajda József.

DSCN1491

A makói házaspár járt egy nagyon idős férfinál, aki leszármazottja az első környékbeli szorobánkészítő családnak, a munkájuk körülbelül 300 éves múlttal rendelkezik.

– Nagy megtiszteltetés ért, amikor a mester letérdelt és a homlokával a talajt érintette. Kevés embernek adják meg ezt a tiszteletet, ami hatalmas elismerésnek számít az ő kultúrájukban. A Japánban töltött egy hét alatt szorobánműhelyben is jártunk, ahol a vezető megengedte, hogy készítsek egy szorobánt a technikájukkal – számolt be a számolóeszköz-készítő.

A japán kultúra bár teljesen különbözik a mienktől ennek ellenére jól érezték magukat és rengeteg élménnyel gazdagodtak. A műhelyvezető elmondta, hogy szívesen fogadná Vajda Józsefet munkatársának.

Vajda József 1:01:46-tól szerepel a műsorban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest