Belföld Hírek

Béremelési hullám jön az egészségügyben

Augusztustól a védőnők 30-35, a háziorvosok 100-130 ezer, míg a fogorvosok 50-55 ezer forinttal kereshetnek többet havonta – jelentette be a mai kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szót ejtett a brit népszavazás következményeiről, a bevándorlás ügyéről, de a kárpótlási törvény kijavításáról is. MTI Fotó: Bruzák Noémi.

MH összeállítás

Magyarország célja, hogy Nagy-Britannia, ez az erős nyugati hatalom stratégiai szövetségesünk maradjon – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Közölte, hogy a kormány munkacsoportot állít fel a Brexit következményeinek kezelésére. Magyarország érdeke a gazdasági és politikai együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. Lépéseket tesznek, hogy a hosszú tárgyalási folyamat eredményes legyen a kilépés és az új együttműködési feltételek megteremtése tekintetében – hangsúlyozta. Kiemelte: fontos feladat a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer magyar munkavállaló jogainak és érdekeinek védelme magyar-brit és EU-brit viszonylatban is. Hozzátette: a visegrádi együttműködést is erősíteni kell, így a magyar munkavállalók érdekében is közösen léphetnek fel.

Az ellenőrizetlen bevándorlás eredményezte azt, hogy a britek a kilépés mellett döntöttek – mondta. Hozzátette: Meggyőződésünk, hogyha az EU nem kezeli a bevándorlást, annak súlyos következményei lesznek a jövőre nézve. Teljes tévedés a kontroll nélküli bevándorlás.

A közelgő a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazásról azt mondta, ha a bevándorlás ügyéről nem kapnak véleményt a választóktól, akkor nem tudják hitelesen képviselni a kormány álláspontját. Nem az EU ellen szól ez a népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos kérdésről beszélni a választókkal – hangsúlyozta Lázár János, aki szerint a bevándorlásról nem lehet tagországi szinten dönteni, az szétfeszítheti az uniós kereteket. Lázár János arról is szólt, hogy a határokat továbbra is megvédik, amit segítenek a parlament nyári szünete előtt elfogadott jogszabályok is.

Lázár János meglepő fordulatnak nevezte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kizárólag az európai fórumok jóváhagyásához kötné az egyezményt, miközben a magyar parlament határozatot fogadott el arról, hogy a megállapodásról nemzeti szinten is dönteni kíván. Hozzátette: ezen álláspont megerősítését várja a pártoktól. Élesen bírálta Soros György amerikai üzletembert, aki szavai szerint közvetlenül is a színpadra lépve, magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az “iparszerű” bevándorlást.

A miniszter a legutóbbi kormányülésről elmondta, hogy a kárpótlási törvényt újra beterjesztik az aggályok kijavítása után. A szocialista párt kérése alapján a harmadik kör után nem lesz újabb földeladás, így az MSZP kezdeményezése is okafogyottá válik.

A védőnők 30-35, a háziorvosok 100-130 ezer, míg a fogorvosok 50-55 ezer forinttal kereshetnek többet havonta augusztustól, mindez 14 milliárddal forinttal terheli meg a költségvetést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem elégedett a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával, ezért L. Simon László befejezi tevékenységét. Arról is beszélt, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára hamarosan nyugdíjba vonul, emiatt szervezeti és személyzeti változások várhatók a következő időben.