Országos honismereti akadémiát rendezhet Csongrád megye 20 év után. Idén Makó kapta meg a megtisztelő feladatot, hogy lebonyolítsa a többnapos rendezvényt, amelyre akár 200 főnél is többen érkeznek a Maros-parti városba.

Gajáta Fanni – Makó

Közel 120 szállóvendéget fogad Makó a XLIV. Országos Honismereti Akadémia alkalmából, amelyre akár 200 főnél is többen érkezhetnek. Az ötnapos rendezvény a Történelmi sorsfordulások jegyében fog zajlani. Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a megyei egyesület titkára és az országos szövetség elnökségi tagja elmondta, a határon túlról is érkeznek előadók és vendégek is: Szlovákiában, Romániában és Szerbiában élő magyarok is részt vesznek az akadémián.

DSC_5885

– Makó számára azért is fontos ez rendezvény, hogy jobban megismerhessék a várost. Az volt a tapasztalom, amikor a résztvevők megtudták, hogy Makón leszünk, mindenkinek a hagyma jutott az eszébe. Ez mondjuk természetes, de én mindig is mondtam, hogy itt nem csak hagyma, hanem nagyon-nagyon sok minden más is van – fogalmazott Pál Lászlóné.

Az ötnapos rendezvény rengeteg előadásban, kulturális programban és kirándulásban lesz gazda. Nem csak Makót fedezhetik fel a vendégek, hanem Szegedet, Szentest, Mindszentet, Pécskát és Aradot is. Kedden Szentpéteri Csilla, szerdán pedig a Maros Táncegyüttes lép fel Makón.

DSC_5896

– A nemzeti történelmi sorsfordulók azt jelentik, hogy az Alföld mindenben részesült. Ilyen módon, nagyon is klappol ez az elnevezés. Az alcím, a Gellért püspöktől Bálint Sándorig, két olyan illusztris személyisége ennek a régiónak, amely túlmutat a jelenen a jövő felé és a múltban is nagyon ismertek voltak – magyarázta Blazovich László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke. – A sorsfordulókat jeles történészek mutatják be, mint például Zsoldos Attila akadémikus vagy Hegyi Klára, a történettudomány doktora.

Az akadémiát július 3-tól 8-ig rendezik meg a városban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest