A városban és a környező településeken is felrebbent a hír, miszerint bezárják a makói kórházban található nőgyógyászati-szülészeti osztályt. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója oszlatta el a pletykákat.

MH

Testületi ülést tartott a makói grémium a nyári szünet előtt. Mielőtt a napirendeket megtárgyalták volna, Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója kapott szót. A nőgyógyászati-szülészeti osztály bezárásáról nem csak interneten és a városban, hanem a környező településeken is beszélgettek már az emberek. A főigazgató elmondta: ez a probléma nem új keletű, már 10-15 éve is gond volt a szakorvosok életkora. Az osztály főorvosa nyugdíjba vonul a napokba, de jelenleg az utódját keresik. Kiemelte, nem az integrálás generálta ezt a problémát.

– Mindent megteszünk az osztály működőképességért és fenntartásáért – emelte ki a főigazgató. A vezetőség célja, hogy új kollégákat vehessenek fel, azonban idáig fiatal orvosok nem jelentkeztek. Azonban a SZTE Orvostudományi Karával is felvették a kapcsolatot ez ügyben. – A legfontosabb a betegek biztonsága, és amíg ez megvan, addig az nőgyógyászati-szülészeti szakrendelés maradhat. Azonban, ha nem sikerül biztonságosan ellátni a feladatokat, akkor az osztály átmeneti átszervezésére lesz szükség.

DSC_5868

Az átszervezéssel nem lesznek elbocsátások: átmenetileg a kórház más területén kapnának munkát a dolgozók. Farkas Éva Erzsébet polgármester a felszólás után elmondta: a legfontosabb, hogy az osztály működőképes legyen és nem szabad pártpolitikai csatározásokba bocsátkozni. Az önkormányzat a fiatal orvosok számára önkormányzati lakást, illetve 5 millió forintot tud biztosítani.

A napirend előtti pontokon Hadik György (Fidesz) a migránskérdést vetette fel. A képviselő és Kovács Sándor (Fidesz) szerint fontos, hogy az őszi népszavazáson mindenki részt vegyen. Török Miklós (DK) úgy véli, Nagy-Britanniában nem a bevándorlók ellen szólt a szavazás, hanem a kelet-európai munkavállalók ellen.

DSC_5867

A napi rend előtti felszólalásban Czirbus Gábor alpolgármester és Farkas Éva Erzsébet is megköszönte a Mozgás Éjszakája program szervezőjének a munkáját. Kovács Sándor elmondta: a Sírkert utcai játszótérre kihordják a szemetet, ki kell deríteni, hogy ki az.

A testület több között módosította a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló rendeletet.  Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletben is új döntést hoztak: immáron minden 65. életévüket betöltött egy- vagy kétfős háztartásokban élőknek is a szemétszállítás díja ingyenessé vált. A magánszemélyeknek nem kell kérelmezni, automatikusan jár.

DSC_5873

Módosították Makó város helyi építészeti örökségének védelméről szóló rendeletét, így az Iskola u. 17. szám alatt új épület épülhet. A Tanyafejlesztési Programon belül pályázatot nyújt be az önkormányzat: így 9, külkerületi buszmegálló kaphatna világítást. A Makói Óvoda Kálvin téri épületében a konyhát és a tálalót szeretnék megújítani, ezért pályázatot nyújtottak be.

„Honvéd városrészi központ építése” nevű pályázatot ad be az önkormányzat. A fejlesztés közel 730 millió forint és 100 százalékos támogatottságú. Ennek köszönhetően járdák és utcák is megújulhatnak, illetve közösségi ház is épülhetne. A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat visszatérítendő támogatást kért – 1 millió forint -, amelyből nyelvi tábort rendeznek.

DSC_5874

Megszavazták a START- Mezőgazdasági programban megtermelt termények szociális alapon történő elosztása. Török Miklós javaslata: azok is kapjanak megtermelt zöldségből, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak a földeken.

Az Egyesített Népjóléti Intézménnyel használatba adási szerződést kötöttek: egy utánfutót használhatnak határozatlan ideig. Az önkormányzati és a DAREH Társulással megállapodást kötött a hulladékgazdálkodási közfeladatok ellátására.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest