Húsz éves pályafutásának eddigi legjelentősebb eredményét érte el a makói Debreczeni Gábor. A 39 éves testépítő WABBA világbajnoki címet szerzett Veronában. A rendőrként dolgozó sportoló elért sikerei mögött kemény munka és sok lemondás áll.

Szabó Anita – Makó

Gábor bő egy esztendeig készült az idei világversenyre, Kokovai Andor edzője útmutatásaival. Júniusban kezdte a tömegnövelési időszakát az év végéig. Nagyon odafigyelt az étkezésére, minőségi ételeket fogyasztott és 116 kg-ig növelte a súlyát. Januártól a szokásos versenydiétáját folytatta, ami a cukor teljes kiiktatását és végül csak hal, csirkehús és jázminrizs, zöldség fogyasztását jelentette.

– A megmérettetésre úgy kell felállni, hogy teljesen kipucolja az ember magából a zsírt és a vizet. Nagy akaraterőt kíván ez az időszak, amelyben komoly szerepe van a mentális felkészülésnek is. Én mindig úgy akarok a színpadra menni, hogy megtettem minden tőlem telhetőt. Törekszem arra, hogy kihozzam magamból, amit lehetséges, és ez ad bizalmat ahhoz, hogy úgy érezzem, megnyerhetem az adott versenyt – avat be a világbajnok testépítő a felkészülés szellemi-lelki hátterébe. Mint elmondta, mindig saját magát tartja a legnagyobb ellenfelének és nagyon fontos számára, hogy lássa a folyamatos fejlődését. Mivel rendkívül kritikus önmagával és sosem teljesen elégedett, ezért szívesen hagyatkozik edzője véleményére. Ez utóbbit bátran teheti a jövőben is, hisz Kokovai mester, Gábor jelenlegi formáját az eddigi legjobbnak titulálta és ezt a bírók is így látták.

a világ legjobb testépítője

– Nagy csata folyt az első helyért, amire a szombati elődöntő után esélyesnek tűntem. Ide hoztam a csúcsformámat, amit másnapig tartanom kellett. Új inger volt számomra, hogy két napon át versenyeztünk. Ez elég kemény volt, körülbelül fél liter folyadékot ittam a 48 óra alatt. Ételekből is csupán aprókat csipegettem, viszont megkóstoltam az olasz fagyikat, amik igazán ízlettek és jó választásnak bizonyultak. A döntő végig izgalmasan alakult és tényleg csak az utolsó pillanatban dőlt el, hogy engem hoznak ki győztesnek- mesélte örömmel a világelső sportember, aki a megmérettetés előtt hetente ötször-hatszor egy órát is edzett.

a versenyen

Az időbeosztása igen szoros és önfegyelmet kíván, hisz nem csupán az edzés tölti ki a napjait, polgári foglalkozást is űz; jelenleg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiképzési csoportjánál dolgozik. Szerény és nyugodt természetű emberként azt vallja, hogy nehéz kihozni őt a sodrából, de megjelenésére utalva hozzáteszi, hogy valószínűleg nem is nagyon próbálkoznak ilyesmivel.

Győzelmének mindenki örült, a családja különösen. Otthon az egészséges életmódnak és a sportnak fontos szerepe van. Felesége is nagy hangsúlyt fordít az alakformálásra, 9 éves lánya aerobikozik, kisfia most úgy tűnik, a focizás iránt érdeklődik. Gábor kiegyensúlyozott ember, aki szereti a munkáját, kedvvel és szorgalommal végzi a napi teendőit. Mint mondja, neki az életformája egyben a hobbija is. Annyit azért érdekességként elárult a beszélgetés végén, hogy a győzelmét jókora mennyiségű jégkrémmel és csokis-túrós finomságokkal ünnepelte. Most párhétig a pihenésre koncentrál, és ha teheti, alszik egy nagyot.

Fotók: GymClass Szeged

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest