Földeák áttelepülésének 170. évfordulóját ünnepelték a község lakói a falunapokon. Idén sok év után ismét június végén ünnepeltek a helyiek: a sokféle program mellett megrendezték a hagyományos rózsalakodalmat is.

Báthory Anikó – Földeák

Zászlófelvonással kezdődött péntek délután a másfél napos programsorozat. Az elmúlt években pünkösdkor tartották a falunapokat, ám idén visszakerült a rendezvény az eredeti időpontjára, „Péter-Pálra”. Az első napon a gazdáknak szóló előadások után utcabálon kapcsolódhattak ki a helyiek és a községbe látogatók.

DSC_0689

A szombati programban szerepelt kutyás bemutató, valamint érdekes helytörténeti túrán is részt vehettek az érdeklődők. A hódmezővásárhelyi Kis Szilvia elszármazottként vett részt az eseményen: – Dédapám, Raffai Béla a község szülöttje volt, szódakészítő-üzemet és vegyesboltot is működtetett a településen. Az itteni templomban kereszteltek, szeretem Földeákot, így minden évben eljövök a falunapokra.

A képből galéria nyílik.

A falunap legnagyobb múltú hagyománya a rózsalakodalom, amelyet tegnap délután rendeztek meg. Az aratóünnep miatt a rózsakapun a kalász dominált. A rózsapárok kiválasztásában főként pedagógusok vettek részt, de néhány egyházi elvárásnak, mint például a keresztség is meg kellett felelniük a fiataloknak. Így esett a választás idén Pataki Dórára és Kabai Balázsra, valamint Lele Dórára és Vass Ákosra.
A szertartás, amelyet Oltványi Pál honosított meg a településen, természetesen jelképes volt. Katona Pál plébános elmondta, a hagyomány célja, hogy hangsúlyozza a házasságkötés fontosságát, a házasság alatti hűségét és a gyermekvállalást.

Nagy megtiszteltetés, hogy rózsamenyasszony lehetek – mondta a 17 éves Pataki Dóra. – Sokat jelent ez számomra, hisz szorgalmas, példás fiatalokat kérnek fel erre a különleges szerepre.

A 21. földeáki falunapok szombat este koncerttel, tűzijátékkal és utcabállal értek véget.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest