Zsúfolásig telt a kövegyi kultúrház nagyterme szombat este, amely a 9. alkalommal megrendezett Aratóbálnak adott otthont. A helyi közösség tagjai és a kistérség nyugdíjasklubjainak képviselői együtt ünnepelték a nyári mezőgazdasági munkák kezdetét.

Szabó Anita – Kövegy

Közel ötven esztendős hagyományt keltett életre Borsosné Luczó Gizella, aki 2008-ban Kövegyen újra megszervezte az Aratóbált.

– Fiatalkorom közkedvelt eseménye volt ez, amikor a nehéz, nyári munkák után egy kicsit kimulatták magukat az emberek. Régen kaszával végezték a gabona betakarítását, aminek sikeres lebonyolítása után hálaadásként tartottak egy misét és ezt követte a vacsora, a tánc. Ez utóbbit elevenítjük fel most, Jáksó Károlyné szervezőtársam segítségével – tudtuk meg az est egyik lebonyolítójától, akinek munkája nyomán egy tartalmas program állt össze.

DSC_0007

A makói Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Egyesületének (MENYUKE) tagjai a Batyubál című vidám zenés-énekes darabot adták elő, a Csanádpalotai Búzavirág Népdalkör és Citerazenekar képviselői pedig népdalokkal szórakoztatták a lelkes közönséget. A rendezvény népszerűségét nem csak a jelenlévők száma mutatta, hanem az a tény is, hogy a település apraja-nagyja együtt szórakozott.

– Rendszeresen részt veszek a helyi programokon, bár itt most első alkalommal vagyok. Jól összehozzák az ittenieket ezek az alkalmak, lehetőség van beszélgetni és táncolni is. Az idősebbek jelenleg kicsit nagyobb számban vannak jelen, de később a fiatalok is képviseltetik magukat – osztotta meg tapasztalatait Sípos István a 406 kövegyi lakos egyike. A község bár viszonylag kis lélekszámmal rendelkezik, de rendkívül aktív közösségszervező tevékenységet folytat.

Minden korosztály képviseltette magát

– Küzdünk az elöregedés, elvándorlás, az üres házak és a munkahelyteremtés problémáival, de szeretnénk vonzóvá tenni mások számára is az itt élés lehetőségét. Családias légkör van és odafigyelünk egymásra. Olyan eseményeket szeretnénk rendezni, amelyen minden korosztály szívesen vesz részt és a kistérségből is örömmel érkeznek hozzánk – számolt be Galgóczkiné Krobák Mária polgármester. Ez a kívánság megvalósult, hisz Magyarcsanádról, Csanádpalotáról, Békéssámsonról és Makóról is érkeztek vendégek, akik – feltehetően -hajnalig mulattak a jó hangulatú Aratóbálon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest