Kocsis Imre kedvenc dala nyitotta meg a makói származású művész emlékkiállítást a József Attila Városi Múzeumban. A Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész családtagjai is ellátogattak a megnyitóra, akik ajándékkal készültek a városnak.

Gajáta Fanni – Makó

Fél éves előkészületi munka előzte meg azt az emlékkiállítást, amely a makói származású Kocsis Imre munkássága előtt hajt fejet. A tárlat megnyitójára sokan kíváncsiak voltak, sokakat elragadott a tavaly elhunyt festő- és grafikusművész lepkegyűjteménye és alkotásai is. Az emlékkiállításban sokat segített a Kocsis család is, akik több festményt is kölcsönadott a makói múzeumnak.

– Aki majd eljön a múzeumba és megnézi ezt a kiállítást, az láthatja, hogy Kocsis Imre életútja és pályája nem csak Makónak és a magyar képzőművészetnek, hanem – merem azt mondani – az egész közép-európai egyetemes képzőművészet egyik meghatározó értékévé vált – fogalmazott Karsai Ildikó grafikusművész.

A makói emlékkiállításon szereplő munkák, mint például festmények, olajképek, szitanyomatok és grafikai művek Kocsis Imre munkásságát és életállomásait mutatja be.

DSC_5429

Farkas Éva Erzsébet polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, nagy megtiszteltetés a városnak, hogy ez a kiállítás a városba érkezett. A város első embere véleménye szerint Kocsis Imre egy mérhetetlenül nagy ajándék Makó számára.

– Nem csak azért, mert makói származású, hanem azért is, mert a vidéki város élete szinte minden képzőművészeti alkotásán megnyilvánul – fogalmazott a polgármester. – Megtiszteltetés számunkra, és ugyanakkor büszkeséggel is eltölt, hogy ez az életmű kiállítás megérkezett Makóra. Olyan, mintha a tavaly elhunyt művész megérkezett a városunkba – tette hozzá.

DSC_5449

A város első embere Lázár János országgyűlési képviselő levelét is felolvasta. A Kocsis család meglepetéssel készült a város számára. Kisfalusi Márta, Kocsis Imre özvegye a Makónak ajándékozta a „Viktoria” című olajfestményt, amelyet Farkas Éva Erzsébetnek adtak át az emlékkiállítás megnyitója után.

A kép galériát rejt! 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest