Az 1919. június 22-23-i vérfürdő áldozataira emlékeztek ma késő délután az apátfalvi szoborkert I. világháborús emlékművénél. 40 helybéli mészároltak le a megszálló román katonák.

Korom András – Apátfalva

A mintegy 30 résztvevő előtt Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné, a szociális és nemzetiségi bizottság elnöke idézte fel a történteket, mely miatt a közbeszéd később vizét Apátfalvaként nevezte a falut.

Június 22-én éjszaka ugyanis oláh katonák érkeztek a faluba, hogy előkészítsék a másnapi rekvirálást. Az apátfalviak azzal a kéréssel fordultak a vasútállomáson lévő Ionescu századoshoz, a katonák parancsnokához, hogy ne vigyenek el tőlük minden jószágot. A tömegre azonban rálőtt az őrszem, mire a felbőszült apátfalviak megrohanták a katonákat, akik lövöldözve a Makó felé menekültek. Délután azonban erősítéssel tértek vissza, s megtorlásként 40 embert agyonlőttek.

Nevük az 1925-ben felállított I. világháborús emlékmű hátuljára vésték (elöl és oldalt a világháború áldozataié olvasható).

Az apátfalviak helytállását, s neveit (egy-egy csengőszóval) a Pódium színpad tagjai idézték fel műsorukban. Majd a résztvevők elhelyezték koszorúikat a névsoron.

A megemlékezésről készült galéria az alábbi képből nyílik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest