Makó Színes

Néptánc egy életen át

A Maros Táncegyüttes idén ünnepli újjászervezésének 35. évfordulóját. Ennek alkalmából Tóthné Döme Mária művészeti vezető gálaműsort rendez szombaton a Hagymaház szabadtéri színpadán.

Albert Barbara – Makó

Tóthné Döme Mária mintegy 50 évvel ezelőtt kezdett el táncolni a makói Bartók iskolában. A két testnevelés órából az egyik kötelezően néptánc volt. 14 évesen csatlakozott az akkori Maros Táncegyütteshez.

– A főiskolás éveim után a makói József Attila Művelődési Központ igazgatója megkért, hogy tanítsak, de menet közben megszűnt az együttes. A feladatom végül az lett, hogy szervezzem újjá ezt a művészeti tevékenységet. Először három általános iskolában oktattam majd művelődési intézményben is lehetőség nyílt a tanításra – mesélte a kezdetről a művészeti vezető.

Döme Mária

A létszám folyamatosan bővült, egyre többen kaptak kedvet és sikerült kialakítaniuk néptánc iskolai rendszerüket. 5 év múlva már mintegy 150-160-an jártak az órákra. Az együttes 14 éve állandó zenekísérettel büszkélkedhet.

– A néptánc oktatást is az alapoktól kezdjük. Először a hazai lépésekkel ismerkednek meg a résztvevők, aztán kitekintünk például: a Felvidékre, Erdélybe, Délvidékre. A felnőtteknél már nincs megkötés, kérhetik, hogy mit szeretnének táncolni. Járunk táncházakba, találkozókra, így akad miből merítenünk. Az anyagunk rendkívül gazdag – árulta el az oktatásról Tóthné Döme Mária.

Maros

Az elején leginkább Makón és a határokon belül lépett fel a néptáncegyüttes, majd nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozott. Többek közt Csehországban, Portugáliában, Lengyelországban, Törökországban is lenyűgözték a közönséget. A gálának 30 éves múltja van, az elején télbúcsúztatót rendeztek majd idővel évzáró műsort is szerveztek. Jelenleg körülbelül 160-an táncolnak a Maros Táncegyüttesben, a legidősebb 70 éves, ez is azt bizonyítja, hogy bárki csatlakozhat. Tóthné Döme Mária számos díjat kapott, az idén például a Makó Városért Emlékplakettet.

– Nagyon jól esett és örülök az elismerésnek. A legnagyobb kitüntetés azonban, hogy 35 évig megbíztak bennem a táncosok, szülők, gyerekek, családtagok és támogatták a munkámat. A néptánc egy szabadon választott tevékenység, akkor járnak az órákra, ha sikerélményt nyújt, összetartó közösség jön létre, jó a hangulat. A pozitív visszajelzések felérnek egy díjjal. A Maros egy nagy család. A kistérségben egyaránt nagyon kedvelnek bennünket, szépek a produkcióink, és úgy vélem, hogy sikeresek vagyunk – tette hozzá.

Maros1

Hazai és nemzetközi díjak, oklevelek bizonyítják a csoportok kiemelkedő szakmai tudását és az oktatás színvonalát. A Maros Táncegyüttes szombaton este 7-től gálaműsorral kedveskedik a nézőknek. Az egykori táncosok, zenészek is a Hagymaház szabadtéri színpadára lépnek.