Belföld Hírek

170 ezer gyerek kap ingyenes nyári étkezést

Magyarország álláspontja változatlan, nincs jogi lehetősége a bevándorlók befogadására – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Több más téma is szóba került. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH összeállítás

Lázár János a mai kormányinfó elején gratulált a magyar válogatottnak, majd azt mondta, hogy az EB miatt nőtt a terrorfenyegetettség. Azt kérte, mindenkitől aki Franciaországba utazik, regisztráljon a Külügyminisztérium honlapján, illetve tartsa be a francia hatóságok biztonsági kéréseit, utasításait.

Lázár János közölte: a holnapi kormányülés témái között lesz az Alkotmánybíróság döntése a kvótanépszavazásról. Szerinte ezzel elhárult az akadály az őszre várható népszavazás elől. A kormány célja, hogy ezen minél több magyar választó vehessen részt és mondhasson véleményt – tette hozzá.

Jelenleg az Európai Bizottság lépéseket tesz a közös európai határvédelmi ügynökség létrehozására, ebben pedig a tagállamok fellépésén múlt, hogy a kezdeti tervekhez képest a tagállamok szuverenitása kevésbé sérült – mondta. Magyarország kész egyeztetni a migránskérdésben az osztrák kormánnyal, de a magyar fél a kölcsönösség és a viszonosság elvét tartja szem előtt ebben a kérdésben, a szerb határnál jobb a helyzet, mint tavaly, Magyarország támogatja a közös európai határvédelmet, de csak úgy, ha az nem sérti a tagállamok szuverenitását ebben a témában – tette hozzá azzal, hogy az Európai Tanács a jövő héti ülésén foglalkozik a migránskérdéssel.

A jelzések szerint mintegy 45 ezer menekültet toloncolhatnak vissza nyugat-európai országokból Magyarországra. A kormány álláspontja változatlan: nincs jogi lehetőség azon bevándorlók hazai befogadására, akik nem Magyarországon, hanem Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba. Lázár János elmondta, hogy menekültügyi őrzött befogadóállomáson mintegy 700-an vannak, míg a nem őrzött állomásokon még körülbelül 1500-an.

Közölte, hogy a pénteki kormányülésen téma lesz a mintagazdaságok kérdése, a kerékpárút és a turistaház-fejlesztés kérdése , de az UHT-tej áfacsökkentése, illetve az is, hogyan lehetne a környező országokból érkező idénymunkaerővel ellensúlyozni a nyári munkaerő hiányt.

Az idén mintegy 170 ezer gyerek jut nyári ingyenes étkezéshez a rendelkezésre álló 5,3 milliárd forintból. Lázár János elmondta: majdnem minden gyerek kap így meleg ebédet a 208 ezer érintett közül. 2372 településen mintegy 170 ezer gyerek szülője jelezte, hogy élne a lehetőséggel. A kormány további 4,4 milliárd forintot fordít az Erzsébet Program keretében – Erdélyben, Fonyódligeten és Zánkán – gyerekek ingyenes táboroztatására.