Belföld Hírek

Havi plusz 130 ezret adnának a háziorvosoknak

Egyszerűsítik az adórendszert és mintegy 80 törvényt törölnek a bürokráciacsökkentés érdekében. Ha a kormány megkapja a bizalmat 2018-ban, akkor teljesen lezárják az állam átalakítását. Az orvosok mellett a bölcsődei dolgozók is több pénzt kapnának – jelentette ki Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH összeállítás

Lázár János elmondta, a már elfogadott jövő évi költségvetés nyertese az egészségügyi és az oktatási ágazatot. A miniszter elmondta, hogy jelentős fizetésemelés lesz a járási hivatalokban augusztus 1.jétől. A parlament módosította a 2016-os költségvetést is, valamint a menekültügyi eljárások is megváltoztak.

Továbbra sincsen szükség arra, hogy Magyarország bárkit befogadjon, mivel az ország a családok támogatását szeretné elérni – hangsúlyozta ismét a miniszter. Lázár János azt mondta, hogy a kormány rendszeresen kap tájékoztatást Franciaországból. Magyarországgal kapcsolatban nincs kiemelt veszély, de jelentős a terrorkockázat.

Az állami közigazgatás, az építésügy és az uniós pénzek kifizetésénél lévő bürokráciát kell a következő időszakban csökkenteni – mondta Lázár János. Emiatt a kormány tárgyalásokat kezdett a kereskedelmi kamarával, hogyan lehetne gyorsítani az uniós pénzek kifizetését. A miniszter szerint a háttérintézményeket azért számolták fel, hogy visszaintegrálják őket a minisztériumokba. Csökkenni fog a létszám és a kiadásokat, mivel 20 százalékkal kevesebb pénz jut a finanszírozásukra.

A jelenlegi munkaerőpiaci adatok mellett most van lehetőség arra, hogy csökkentsék a bürokráciát – mondta. Lázár János szerint a kormányzati struktúrát egyszerűsíteni kell, a jövő modellje az, hogy a járási hivatalok és a kormányhivatalok feleljenek a végrehajtásért, míg a minisztériumok szakpolitikai döntéseket kell, hogy hozzanak.

jános

A kormány azt is vizsgálja, hogyan lehet az államadósság-csökkentést felgyorsítani a gazdaság lassulása mellett. Így például a földeladásokból lehet majd csökkenteni az adósságot.

212 milliárd forintos kiadással jár majd a “CSOK” a 2017-es költségvetésben. Eddig 13 ezer házépítést jelentettek be idén júniusig, ami jó lehetőség az építőipar számára is.

Nemcsak az iskolák működése változik meg a KLIK átalakításával, hanem az állam feladatai is bővülnek, mivel nem számítanak az önkormányzatokra ezen a téren. Az új területi iskolafenntartó központok kijelölésével is lezárult egy vita, miszerint hol legyenek ezek.

– Nem biztatom sok jóval a magyarországi külföldi kiskereskedelmi szereplőket, sőt némelyik jól tenné, ha elhagyná az országot, és nem öntené ide az európai szemetet – mondta Lázár János. – Magyarország agrárország fog, ezért kiemelten fontos az agrártermelés támogatás. Akkor tudna boldogulni ez a szektor, ha a feldolgozás magyar érdekkörben lenne. A magyar agrárgazdaság ki van szolgáltatva a külföldi feldolgozói szektornak, és annak csökkentésével lehetne előrébb lépni – tette hozzá.

– Magam is abban vagyok érdekelt, hogy sikeresek legyünk az Eb-n, nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra a futballisták. Az első eredmények látszanak, hogy nagyon komoly fejlesztések voltak a futballban – mondta Lázár János. A miniszter azt is közölte, hogy arról tárgyalnak, hogy háziorvosoknak és a védőnőknek béremelést járjon. A kormány azt szeretné, hogy a háziorvosok havonta plusz 130 ezer forintot kapjanak.