Steiner Béla zeneszerző, karvezető tanárról nevezték el a Petőfi iskola egyik termét.

MH – Pitvaros

Steiner Béla, idén elhuny zeneszerző, tanár, kórusalapítóról nevezték el a tanév végén a Petőfi Sándor Általános Iskola 6-os termét. A Béla bácsi nevét megörökítő emléktáblát Oláh Kálmán avatta fel. Kasuba Róbert plébános méltatta munkásságát, kiemelve: Steiner-díj alapítását tervezik, melyet évente adományoznának a legkiemelkedőbb zenetanuló diáknak. Az ünnepségen részt vevő Csikósné Steiner Judit emlékezett vissza édesapja életére, külön kiemelve a pitvarosi emlékeket. Az ünnepségen közreműködtek az 5. és 6. osztályos zenész tanulók.

Steiner_Szeles_kozos

Steiner Béla Érsekújváron született, Budapesten szerzett zenetanár-karnagyi karnagyi diplomát, majd 23 esztendősen, 1950-ben Pitvaroson kapott óraadói állást az általános iskolában. A román határ menti Csongrád megyei községben eltöltött néhány esztendő alatt több színpadi táncjátékot írt. 1955-től dolgozott Hódmezővásárhelyen. Az alföldi város mellett Csongrádon, Szentesen és Makón is részt vett az ének-zenei általános iskola megalapításában, illetve a hangszeres zenei képzés elindításában.

A zenepedagógus 1959 és 1963 között a hódmezővásárhelyi zeneiskola igazgatója, 1963-tól a szegedi Tanítóképző Főiskola szakcsoportvezetője,  1966-tól a csongrádi Ének-Zenei Általán Iskola és Zeneiskola igazgatóhelyettese, 1973-tól a Bethlen Gábor Gimnázium tanáraként és karnagyaként dolgozott, fiatalok százai énekeltek az általa vezényelt kórusokban. Ezzel párhuzamosan több száz gyermek-, női és vegyeskari művet, zenés irodalmi színművet, népi játékot és műdalt valamint hét gyermekoperát is írt. Számos kitüntetés birtokosa. Pitvaros és Hódmezővásárhely díszpolgára idén január 8-án hunyt el Hódmezővásárhelyen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest