Hírek Makó

Két hét viszketéstől mentik a makói gyerekeket

A város most térképezi fel, ki adatná be az óvodába menő gyermekének a bárányhimlő elleni védőoltást, mely költségeit a makói önkormányzat állja, s a beadásért a gyermekorvosok sem kérnek pénzt.

Korom András – Makó

Június 11-e óta személyesen, viszik házhoz az önkormányzat által biztosított ingyenes bárányhimlő elleni védőoltás regisztrációs, illetve szülői beleegyező nyilatkozatát az egyévi választókerülettel rendelkező képviselők. 20-ig a védőnők és a házi gyermekorvosok is tájékoztatják a lehetőségéről mindazon gyerekeket szüleit, akik ősztől óvodába mennek. A háziorvosok a 10 éves védettséget adó vakcináját térítésmentesen adják majd be – hangzott el Farkas Éva Erzsébet, polgármester, dr. Czanik Sarolta háziorvos, Kádár József, Weszelyné Végsheő Henriett települési képviselők, Ákosi Ádám, az önkormányzat munkatársa – sajtótájékoztatóján. Akiket nem találnak meg (mert nem a bejelentett lakcímükön tartózkodnak) a képviselők, s gyermekük makói állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek.

A két képviselő azt mondta, hogy az érintettek kedvezően fogadták a testület az ingyenes védőoltás bevezetését lehetővő tevő döntését, mely a nyilvántartások szerint összesen 369 kisgyermeket érinthet. A kapott regisztrációt, illetve a szülői beleegyező nyilatkozatot június 30-ig kell leadni a védőnőknek vagy a városházán.

DSC_2357

Dr. Czanik Sarolta házi gyermekorvos elmondta, a két oltás 10 éves védettséget jelent, s ezzel – minimális kockázattal – elkerülhető, a kéthetes viszketéssel járó kellemetlen betegség.

A sajtótájékoztatón kiderült, további betegségek elleni védőoltások bevezetését is tervezik a háziorvosok javaslata alapján. Arra a kérdésünkre, hogy milyen betegségeket előznének meg, azok közül, melyekre nincs kötelező védőoltás, ugyan Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta, hogy egyelőre korai ezekről beszélni. Az azonban kiderült, hogy a gennyes agyvelőgyulladás vagy a méhnyakrák elleni szérumokról lehet szó.

Kovács Gábor és felesége, akik szülőként vettek részt a sajtótájékoztatón, üdvözölték a kezdeményezést, s elmondták, két éves kislányuknak mindenféleképpen beadatják.

A bárányhimlő elleni védőoltást a 2013. január 1. és 2014. október 31. között született gyerekek számára, ha azt a szülők igénylik július 1-től. Ez 369 gyereket jelent, ha mindenki igénybe veszi, 6 millió forint kiadást jelent a városnak.