Belföld

30 perces lesz a tanóra

30 perc tanulás, majd 15 perc játék vár ősztől az 1-4. osztályos diákokra. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet augusztusra készíti el azokat a tanmenetjavaslatokat, amelyek ugyan még nem változtatnak a kerettantervi óraszámokon, de a tananyag feldolgozásában jóval nagyobb szabadságot biztosítanak majd.

MH-MTI

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal kilencedik ülése után elmondta: emellett olyan sztenderdeket dolgoznak ki, amelyekkel mérhető, hogy a negyedik és a nyolcadik évfolyam végére hová kell eljutni.  Az alsó tagozatra vonatkozó harmincperces tanóráról szóló javaslatról azt mondta: ez nem jelent új csengetési rendet, a fennmaradó 15 percet játékos módon lehetne felhasználni. Ezt az új rendet szeptember 1-jétől már alkalmazhatják az iskolák, ezt a tárca maximálisan támogatja.

A kerekasztal javaslatára a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának rendeleti módosítása is megkezdődött. Foglalkoznak a tanfelügyeleti rendszer és a pedagógusok előmeneteli rendszerének a megújításával is – jelezte a helyettes államtitkár.
Biztosítják annak lehetőségét, hogy a jövő szeptemberi béremelést az iskolaigazgatók differenciáltan osszák szét. Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára erről azt mondta: ennek a lehetőségét teremtik meg, azaz, hogy a jobban dolgozókat nagyobb mértékben lehessen jutalmazni.