Belföld Hírek

Átkonvertálják a nyugdíjbiztosítót is

Lázár Jánoshoz kerülnek a belügyminiszter anyakönyvi, névváltoztatási és állampolgársági feladatai. Egy csomó háttérintézmény megszűnik, beolvad, a bürokrácia csökkentése érdekében. MTI Fotó: Kovács Tamás

MH közérdekű

A Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat a központi hivatalok és minisztériumi háttérintézmények átalakításáról, amely több mint ötven szervezetet érint. Az intézmények döntő többsége várhatóan jogutódlással megszűnik.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet feladatait a Magyar Nemzeti Filmalap látja majd el.
A Nemzeti Művelődési Intézet feladatai a Lakitelken működő Népfőiskola Alapítványhoz kerülnek.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatait a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. látja majd el.
Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ, valamint az Országos Epidemiológiai Központ mind az Állami Egészségügyi Ellátó Központba olvadnak.
A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága az Emberi Erőforrás Támogatáskezelővel egyesül.
Jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági feladatait a fővárosi és megyei kormányhivatalok látják majd el.
Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség a Pest Megyei Kormányhivatalba, a Földmérési és Távérzékelési Intézet pedig a fővárosi kormányhivatalba olvad be.
Az Emmi része lesz a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet, a Türr István Képző és Kutató Intézet, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatait az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság veszi át, ami legkésőbb január 1-től Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal néven működik tovább, mely 2017. március 31-i határidővel végül a Magyar Államkincstárba olvad.
Az OEP egyebekben az Emmi része lesz.
A Belügyminisztériumba olvad a Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal állampolgársági és névváltoztatási feladataiban a kormányhivatalok, illetve a járási hivatalok járnak majd el.
A belügyminiszter anyakönyvi, névváltoztatási és állampolgársági feladatai a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerülnek.
A Honvédelmi Minisztériumba olvad több, jelenleg is HM-es hivatal, így például a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal.
Az Igazságügyi Minisztérium irányítása alatt álló Igazságügyi Hivatal az IM-be kerül, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek pedig összeolvad a BM-irányítás alatt lévő Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézettel.
A Külgazdasági és Külügyminisztériumba olvad a Balassi Intézet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet feladatait pedig a Demokrácia Központ Közalapítvány veszi át.
A Miniszterelnökségbe olvad a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, valamint a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.
A fővárosi kormányhivatalhoz kerül a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, és a kormányhivatalok járnak majd el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal hatósági feladataiban is.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvad a Közlekedésbiztonsági Szervezet, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság.