Makó Színes

A Nagy színezés utolsó ceruzavonásai

Az ünnepélyes kiállítás-záráshoz érkezett a májusban előkészített, és a gyermeknapon bemutatott Nagy színezés című művészeti kezdeményezés, melynek „főszereplői” a makói épületek, sok-sok színes ceruza, és legalább ugyanennyi ügyes diák.

Oláh Nóra – Makó

Az előmunkálatokról, illetve a gyermeknapi megnyitóról és interaktív színezésről korábban már beszámoltunk; ezúttal a monumentális szalagrajzok kiállításának zárására került sor. Az már megszokott, hogy egy-egy tárlatot valaki mindig a közönség figyelmébe ajánl, de arra, hogy egy ilyen program vége is ünneppé váljon, jóval ritkábban van példa.

Brzózka Marek szobrászművész, művésztanár, a színezős eseménysor ötletgazdája a kiállítás zárását is igyekezett interaktív gyermekmunkával emlékezetessé tenni. Miután a város épületeit ábrázoló képszalagokat májusban a helyi iskolák színező csapataira bízta, majd a gyermeknapon helyszíni színezésre ösztönözte a jelenlévő tanulókat, ezúttal pedig tárlatzáró foglalkozást tartott a Hagymaház aulájában.

Marek tanár úr a héten induló XVI. Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelep egyik pedagógusa, így a tábornyitást és a kiállítás-zárást sikerült „átvezetnie” egymásba. A művésztelep kezdőnapján, az ott résztvevő makói és térségi iskolások maguk is bekapcsolódhattak az ismert épületeket ábrázoló, közös gyermeknapi „interaktív” szalagrajz folytatásába. A képzeletnek a létező valóság sem szabhatott határt: nyugodtan el lehetett térni az eredeti színektől, árnyalatoktól, sokszor a legextrémebb mértékben is…

A feladat komolyabb része már pontosabb megfigyelést igényelt: ismert épületeket ábrázoló képekről kellett színes rajzokat készíteni. Ezek – a szükséges szerkesztési, nyomtatási eljárásokat követően – majd akár képeslap, vagy hűtőmágnes formájában „születhetnek újjá”, árulta el a pedagógus.

Az alábbi képből galéria nyílik!

navigate_before
navigate_next