A makói rendőrség, mentő- és tűzoltóállomás munkatársai, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön emberei látogattak el a kiszombori általános iskolába, ahol tüzet is oltottak, de életet is mentettek – a diákok szeme előtt.

Gajáta Fanni – Kiszombor

Már hagyománynak számít a kiszombori Dózsa György Általános Iskolában, hogy a nyári szünidő előtt projektnapokat tartanak a gyerekeknek. Az eső ellenére is izgatottan vártak a tanulók, hogy mit láthatnak a rendőröktől, a tűzoltóktól, a katasztrófavédelmisektől és a mentősöktől. A projektnapon egy rövid bemutatóval is készültek, így volt tűzoltás és műszaki mentés is.

– A szünidő előtt arra szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét, hogy ne ijedjenek meg, ha látnak egy balesetet vagy egy olyan dolgot, ami nem hétköznapi, hanem hívják a 112-t, mondják el a nevüket, hol vannak, mit tapasztaltak és mit látnak. Merjenek segítséget kérni – foglalta össze a projektnap lényegét Decsiné Oláh Zsuzsanna főtörzsőrmester.

DSC_3888

Az udvaron egy balesetet szimuláltak az általános iskolások segítségével. A diákok segélyhívásának köszönhetően érkeztek a helyszínre a mentősök, majd a katasztrófavédelem munkatársa, akik a roncsba ragadt sebesültet. A mentés közben folyamatosan tájékoztatták a gyerekeket, hogy mit láthatnak pontosan.

– Bár még nem végeztem elsősegély vizsgát, szerintem tudnék egy balesetnél segíteni avval, hogy telefonálok a mentősöknek, tűzoltóknak és rendőröknek – mondta el a mentés után Kovács Márk, aki a sebesültet játszotta. A kiszombori fiú elmondta, még nem látott baleseti helyszínt, így új élmény volt neki az iskolai szimuláció.

DSC_3960

Nem csak a makói rendőrök, mentősök és a tűzoltók mutatkoztak be a délelőtti témanapon, hanem a Szegedi Fegyház és Börtön munkatársai is elfogadták az iskola meghívását, akik egy kutyás bemutatóval érkeztek Kiszomborra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest