Makó

Patkány-gate: Mucsi másodfokon is bukott

Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke másodfokon is elbukta a makói tévé ellen, a patkányozós kommentjéről szóló híradós anyag miatt indított helyreigazítási perét. Ő fizeti a perköltséget.

Korom András – Makó/Szeged


Másodfokon, jogerősen is elutasította a mai tárgyaláson a Szegedi Ítélőtábla Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke, a Makói Városi Televízió ellen kezdeményezett helyreigazítási kérelmét.

Mint arról már többször is beszámoltunk, Mucsi Tamás idén február 19-én a Facebookon közzétett bejegyzéseiben, két lábon járó patkánynak nevezte a makói polgármesteri hivatal dolgozóit – reagálva Farkas Éva Erzsébet, a Magyar Időkben megjelent interjújában elhangzottakra. A bejegyzések után tett ellene feljelentést becsületsértés miatt a hivatalt vezető Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző. A történtekről több média is beszámolt, ahogy tette ezt híradójában „Mucsi lepatkányozta a Városháza dolgozóit” címmel a Makói Városi Televízió is. Mucsi Tamás szerint azonban az önkormányzati televízió ez ügyben egyoldalúan tájékoztatta a nézőket, őt nem kereste meg ezért indított – személyiségi jog megsértése miatt – sajtó helyreigazítási pert indított.

Kisistók Tímea, a Makói Városi Televízió vezetője az ügy kirobbanásakor közölte, hogy a tévé “a témával már többször is foglalkozott, helyt adtunk minden megszólalásnak, és közleménynek. Tettük ezt Mucsi Tamás megszólalásaival, közleményeivel, illetve helyreigazítási kérelmével kapcsolatban is.”

Mucsi első beadványában arra kérte a bíróságot, hogy kötelezze a televíziót helyreigazító közleménye megjelentetésére, és 100 ezer forint sérelemdíj megfizetésére. A Szegedi Törvényszék első fokú, nem jogerős ítéletében elutasította Mucsi Tamás kérelmét. A bíróság szerint Makói Városi Televízió nem állított valótlan tényt, és nem sértette meg a felperes jó hírnevét se. Az ítélet indoklásában elhangzott, Mucsi Tamás már az első Facebook bejegyzésében egyértelműen a hivatal munkatársait illette keresetlen szavakkal, ezért helye nincs helyreigazító közleménynek és sérelemdíjnak. Mucsi Tamást a per költségeinek és az alperes képviselői költségeinek megfizetésére is kötelezte a törvényszék.

Mucsi Tamás most elmondta: a fellebbezését követően Szegedi Ítélőtábla a mai tárgyaláson másodfokon sem adott helyt keresetének. – A bírónő az ítélet szóbeli indoklásában elmondta, nem feltételezi, hogy a városháza dolgozóira értettem a patkány szót, de nem látta bizonyítottnak, hogy ennek ellenkezője fennállhat – mondta a DK választókerületi elnöke.