Makó Színes

„Kulcslyuk-meséket” álmodnak a művésztelepen

A XVI. Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelep ismét várja a város és a környező községek tehetséges növendékeit; az elmélyült alkotómunka feltételeit Makó, valamint a térség önkormányzatai biztosítják. Hétfőn indul az idei előkészítése.

Makó Híradó – Makó

A nyári szünidő kellemes és hasznos velejárói a különböző táborok, szünidei tevékenységek. A Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelep, Karsai Ildikó grafikusművész vezetésével az elmúlt tizenöt évben az alkotni szerető általános és középiskolás diákok számára jelentett vonzó alternatívát, és ezt a hagyományt folytatja ezúttal is. Minden alkalommal többféle műhelymunka várja az iskolák által delegált, makói és a térség településeiből érkező tanulókat; általában a festészet és a grafika terén, emellett valamilyen plasztikai műfajban készíthetik munkáikat, amelyeket a záró kiállításon rendszeresen bemutatnak.

kerítés 28.

Jellemző az is, hogy mindig egy adott tematika, kulcsfogalom foglalja keretbe az alkotótevékenységet. Sorra vették már az egyes őselemeket, de szerepelt a témák között a család, az idő, az utazás, a fa, a ház és a muzsikusok is. Két évvel ezelőtt különböző vízi, szárazföldi állatokat, és levegőben szárnyaló madarakat örökítettek meg az Erdélyi püspök utcai óvoda kerítésén. Tavaly pedig a főbb művészeti ágakat magába foglaló, nagyméretű táblaképet – pannót – készítettek a Bartók iskola folyosójának falára, Mesterek nyomában címmel.

Az idén kettős tematika adja az ötletet az egyébként is kreatív gyerekeknek. A pannófestés hagyománya folytatódik, egy 3×1 méteres táblakép készül a Bartók zeneiskola folyosójának falára, ennek a címe: A zene útján – utalva Bartók Béla születésének 135. évfordulójára. Ugyanakkor az egyedi munkák készítéséhez egy másik koncepció is támpontot ad: a „Kulcslyuk mesék” egy tiszteletadás Kocsis Imre, nemrég elhunyt makói származású festő- és grafikusművész előtt, aki a kulcslyuk szimbólumot visszatérő módon alkalmazta művein. Ez a figurális elem lehet például az, ami a kinti és a benti világot elválasztja egymástól (vagy összeköti egymással). Egyfajta leskelődés, kitekintés, vagy épp betekintés – attól függően, hogy honnan nézzük…

kerítés 21.
A mesék itt természetesen nem írott formában készülnek, hanem rajzban, festményben vagy plasztikában. A grafikai műhelyben születő alkotások készülhetnek tussal, filctollal, zselés tollal és színes ceruzával. A festők temperával, olajpasztellel és akvarell technikával vethetik papírra „meséiket”. A plasztikai műfajban részt vállaló diákok plaketteket készítenek, gipszöntéssel – az öntőformát plasztilinből készítik. A műhelyek természetesen – az eddigi évekhez hasonlóan – átjárhatók, bárki kipróbálhatja magát mindegyik technikában. A pannó festése csoportmunkával készül.

A művésztelepen az előkészítő munka már június 13-tól indul. Ekkor zajlik a berendezkedés, a vázlatolás, a pannó előrajzolása, illetve a nyitó napon két kiegészítő programon is részt vehetnek a táborozók. A Hagymaház aulájában tevékenyen is bekapcsolódhatnak a gyermeknapon megnyílt „Nagy színezés” projektbe, emellett megtekinthetik a művésztelepen is alkotó Gera Ákos középiskolai tanuló önálló kiállítását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A fotók a 2014-es és 2015-ös alkotótelepen készültek.

A művésztelepi műhelymunkák oroszlánrésze az iskolai tanév zárása után, június 16-ától kezdődik, és a június 24-i záró kiállítással ér véget. Azon a napon 11 órától a Hagymaházban nézhetik meg az érdeklődők és a táborozók hozzátartozói, hogy hogyan sikerült a „zenés” pannó, illetve milyen „kulcslyuk-meséket” álmodtak meg az ügyes makói és térségi diákok.

Az idén várhatóan több mint negyven résztvevővel induló, a „Bagolyvár” épületében működő XVI. Makó és Térsége Ifjúsági Művésztelep szakmai munkáját négy pedagógus irányítja: a festészetet Bárdi Andrea és Peták Mária művésztanár, a plasztikát Brzózka Marek szobrászművész, művésztanár, a grafikát Oláh Nóra művésztanár, a művésztelep vezetője.