Makó

Nagyhányáson kertészkedtek a makói kertbarátok

Remek hangulatú látogatást tettek a Bruder János Kertbarát Kör tagjai Szavaljev Ferencné nagyhányási telkére. A lelkes társaság nem csak kerti eszközöket kaptak a kezükbe: zsíros kenyeret kentek és szalonnát is sütöttek.

Gajáta Fanni – Makó

Nagyon várták a nyári jó időt a Bruder János Kertbarát Kör tagjai, ugyanis ilyenkor már nemcsak a Megyeház utcai Idősek Klubjában találkozhatnak, hanem egymásnál is a Maros-parton. Júniusban elsőként Szavaljev Ferencné Mária telkére mentek. Marika már 10 éve a kör oszlopos tagja.

DSC_3145

– Jelenleg a saját kis kertemben vagyunk, amelynek az a neve – lehet, furcsán hangzik -, hogy Nagyhányás. Ez a telek 963 négyzetméter és közel 3 lánc nagyságú. 2006-ban vásároltam és azóta gondozgatom egyedül és segítséggel is – árulta el Marika. Elmesélte, egykor szörnyen gondozatlan volt a kert és mindössze egy fúrt kúrt volt rajta. Ma már egy kis házikó is áll, tűzrakó helyet is kialakított, illetve az áramot is bevezettette.  – A látogatás lényege, hogy jót beszélgetünk, megnézzük az egész éves kis munkámat.

DSC_3151

A nagyhányási kertben szőlőt, őszibarackot, körtét, almát, szilvát, málnát és cseresznyét, illetve zöldborsót, vöröshagymát, vörös céklát, paradicsomot, paprikát, hegedűtököt és uborkát is termel Marika. Persze a zöldségek és gyümölcsök mellett rengeteg szép virág is nő az udvaron.

A beszélgetések és tanácskozások sem maradhattak el. Baranyi Antal a kör legidősebb tagja nagyon szeret a mai napig kertészkedni – mostanság a Pitvaroson élő vejénél segítkezik, hiszen sok gyümölcsfa található.

DSC_3149

– Főleg tőlem tanulhatnak a többiek. Leginkább permetezésben vagyok jó – mondta mosolyogva Tóni bácsi, akinek már a vérében van a gazdálkodás. – Az őszibarackfák gondozását nagyon értem. Nagyon vigyázni kell rá, hogy a betegség ne vigye el, a sok vizet sem szereti. A nagy meleg kell neki.

Az eszmecserék nagyon jó hangulatban telt: nem csak süteményekkel és zsíros kenyérrel készültek a tagok, hanem finom borokkal és pálinkákkal is. Egy kertlátogatás nem múlhat el szalonnasütés nélkül. Gyors tűzrakás után egymást váltották a szalonnák a nyárson.

navigate_before
navigate_next