Makó Színes

Sokszínű tortával zárták a JAG pályázatát

A József Attila Gimnázium diákjai sikeresen vettek részt a Napsugaras sokszínűség című pályázati programban, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, a Nemzeti Tehetségprogram keretében zajlott.

Oláh Nóra – Makó

A program a hazai nemzeti kulturális örökség megőrzését, a nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását célozta, és a makói gimnázium 15 tanulója számára teremtette meg a lehetőséget arra, hogy a magyar népművészet szellemi és tárgyi emlékeivel sokoldalúan megismerkedjen. A szeptemberben kiírt pályázat gyakorlati megvalósítása 2015 novemberében kezdődött, és most, a tanév utolsó előtti hetében, egy összegző kiállítással ért véget, amelyen a résztvevő diákok kézműves és képzőművészeti munkái láthatók.

2016-06-08 14.08.23

A „Napsugaras sokszínűség” nagyon találó címadás. A sokszínűség utal az egyedi vonások hangsúlyozására, amely érdekessé teheti életünket. A napsugaras pedig a mindent beragyogó fény jelenlétét feltételezi. A pályázatban résztvevők számára kiemelt feladat volt például a makói népi építészet jellegzetes motívumát, a napsugaras oromzatú házak formavilágának, illetve a benne rejlő emberi életformák megismerése.

A pályázati programsorozat vezetője, Kocsisné Maráczi Margit egy szemléletes „gondolattérképet” készített a feladatok lépéseinek megtervezéséhez. A tervek – és természetesen a gyakorlati megvalósítás – fontos részét képezték az 1 és 2 napos tanulmányutak. Ezek során a diákok autentikus környezetben tanulmányozhatták a magyar népi építészet különböző tájjellegű stíluselemeit, emellett kézműves technikákat ismerhettek meg. A kétnapos út keretein belül, Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a szövés-fonás, valamint az agyagművesség rejtelmeibe pillanthattak bele, Kecskeméten a Népi Iparművészeti Gyűjtemény megtekintése szerepelt a programban, míg Békésen „karmantyúbaba”-szövést tanulhattak. Az egynapos kiránduláson a szegedi napsugaras oromzatú házak megfigyelése volt az egyik célfeladat, ezután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Feszty körkép és a Tanyai iskola, majd a Skanzenben a népi hangszerek megtekintése, utána körmönfonás következtek a sorban.

2016-06-08 13.51.02A tevékenységek ünnepkörökhöz is kapcsolódtak. Így a karácsonyi ünnepkör csatolt programja volt a mézeskalács, a csuhé-, illetve a szalmatárgyak készítése, a húsvéti ünnepkörhöz pedig a különféle tojásfestési eljárások – berzselt, karcolt és hímes tojások – társultak. Az alkotómunka során még bőr- fonal- és gyöngykarkötők, valamint különböző ajándéktárgyak is kikerültek a JAG-os diákok ügyes keze alól. A napsugaras házakat pedig diófapáccal festett képeken örökítették meg.

A pályázat sikerét szaktudásával segítette Lernhardt Béla szíjgyártó népi iparművész, Faragóné Horváth Katalin rajztanár, kézműves, Dávidné Gyarmati Zsuzsanna rajztanár, szövő népi iparművész, valamint Wittmanné Zelei Rózsa rajztanár, népi játszóház vezető.

2016-06-08 14.06.04

A gimnázium aulájában rendezett kiállítás – melyet Huszár Szabolcs igazgatóhelyettes nyitott meg – látványos betekintést engedett ebbe a több hónapos, érdekes csapatmunkába. A megnyitó során a projekt logójával díszített pólót viselő tanulók okleveleket vehettek át színvonalas munkájukért, valamint egy – stílusosan „sokszínű” – tortát elfogyasztottak…

navigate_before
navigate_next