Hírek Makó

Mit ígért és mit valósított meg az új városvezetés?

Farkas Éva Erzsébet a legutóbbi rendes testületi ülésen azt mondta, hogy a választási ígértek legalább kétharmadát már teljesítette a testület, vagy azok folyamatban vannak. Az ellenzéki média mellébeszélést emlegetett, a városvezetést támogatók hallelujáztak. Mi pedig egyszerűen csak leltároztunk.

Korom András – Makó

Farkas Éva Erzsébet még polgármester-jelöltként tartott 2010. október 3-i sajtótájékoztatóján bejelentette: megválasztása esetén az alábbi azonnali intézkedéseket teszi:
1. ígéret: November 1-től meghosszabbítja a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejét minden nap este 7 óráig.

Az eredmény: – Teljesítve .

2.í ígéret: Két alpolgármesterrel dolgozna, az egyikük a gazdasági, kulturális és egészségügyi, míg a másikuk a szociális és városüzemeltetési feladatokat látná el, hogy a városvezetés hatékonyan képviselje a makóiak érdekeit.

Az eredmény: – A választások után Czirbus Gábor kapott alpolgármesteri megbízást, másik alpolgármester végül nem lett, így a város megspórolta egy vezető bérét.

3. ígéret : Haladéktalanul vizsgálatot indít a város által 2006 és 2014 között megvalósult fejlesztésekkel kapcsolatban, s azok eredményét nyilvánosságra hozza.

Az eredmény: – A Makó-Térsége Viziközmű Kft-nél feljelentéssel végződött az átvilágítás, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. (azaz a Hagymaház és a sportcsarnok)  valamint a Városgazdálkodási eredményének nyilvánosságra hozatala még várat magára.

DSCF9385

4. ígéret : Megvizsgálják a város költségvetését, s amennyiben szükséges, módosítják azt, hogy segíteni tudják a rászorultakat. Még az idén megteremtené azon fiatalok továbbtanulásának támogatását, akik anyagiak híján ezt nem engedhetik meg maguknak.

Az eredmény: – Működik a Bursa Hungarica ösztöndíj, 40-ről 100 ezer forintra emelkedett a bébikötvény.

5. ígéret: Azonnali hatállyal kezdeményezi a kormánynál, hogy az 10 évre vállalja át a makói fürdő veszteségeit. Mindez nem veszélyezteti a Hagymatikum bővítését.

Az eredmény: – A testület úgy döntött, hogy egyelőre marad a cég városi tulajdonban. A Makói Gyógyürdő Kft-t azonban részvénytársasággá alakították át, hogy szükség esetén külső befektetőt is bevonhassanak.

511f9ab5ddb58d7822cb58238f31c192_1140x500_c

6. ígéret: Azonnal tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal egy olyan együttműködési megállapodás megkötéséről, mellyel Makó nyerni fog, mert a helyi munkaadók és munkavállalók számára tervezhetővé és biztonságossá válnak a következő évek.

Az eredmény: Ezt így nehezen lehet értelmezi. Annyi biztos, hogy a Contitech 1 milliárdos egyedi állami támogatással bővítette nemrégen az üzemét, s ezt 216 új munkahely teremtését is jelentette. A kormánnyal harmonikus a város kapcsolata, ezt nyertes pályázatok sora bizonyítja.

7. ígéret: Együttműködési megállapodás megkötését kezdeményezi a megyei és a városi rendőrkapitánysággal Makó közlekedésének és közbiztonságának megerősítése érdekében. Már idén novemberben elkezdődne a posztos rendőr program, mely minden városrésznek állandó rendőri jelenlétet garantálna.

Az eredmény: Megszűnt a város és a megye közt az előző ciklusban jellemző feszültség. Posztos rendőr azonban jelenleg sincs, de újabb térfigyelőket szereltek fel.

Farkas Éva Erzsébet polgármesteri programja a több mint 1800 visszaérkezett konzultációs levél, a helyi vállalkozókkal és civil szervezetek vezetőivel, illetve a makói polgárokkal személyesen folytatott beszélgetések alatt felmerült igények alapján született. Ennek főbb elemeit vizsgáltuk meg:

Az ígéret: A legfontosabbnak a munkahelyteremtést tekinti, 7 év alatt 1000-ret hozna létre.

Megvalósult: Kedvezményes bérleti díjakat alkalmaznak a Csipkesori üzletek rendesen fizető bérlőinél, pályáznak az üzletek energia takarékossá és modernné való átépítésére, illetve pályáznak az ipari park bővítésére.

Az ígéret: Városi rezsicsökkentés.

Megvalósult: Eltörölték a makói őstermelők számára a piaci helypénzt, felére csökkentették a mezőőri járulékot.
A babakötvényt 45 ezer forintról 100 ezer forintra emelnék, az óvodások számára ingyenes bárányhimlő elleni védőoltást biztosítanának, míg a diákok részére beiskolázási támogatást is terveznek.

DSCF8329

Az ígéret: Minden létrejövő új munkahelyet 500 ezer forinttal támogatnának, valamint a női munkavállalók alkalmazása után is kedvezményeket biztosítanának.

Ami eddig történt: Az előbbi az előző ciklusban is volt ilyen, az utóbbi ügyében értesülésünk szerint nem nagyon történt semmi, ha ha igen, arról a közt nem, vagy nem jól tájékoztatták.

Az ígéret: Kormányzati segítséggel vásárcsarnokot építenének.

Ami eddig történt: Készek a tervek, beadták a pályázatot.

Az ígéret: Felkarolják a makói fokhagyma és hosszúgyökér programot.

Ez teljesült.

Az ígéret: Agrárcentrumot kívánnak létrehozni.

Ami eddig történt: A Csanád és Térsége Gazdakör pályázott egy terményszárítóra.

Az ígéret:„Makó számít rád” programmal szeretnének egy ösztöndíjprogramot indítani, mellyel a helyi fiatalokat segítenék.

Ami eddig történt: a “Makó számít rád” program elindult.

Az ígéret: Az összes sportlétesítmény megújulna, és a fiatalok a Makó kártyával 50 százalékos kedvezménnyel használhatnák.

Ami eddig történt: Zajlik az Erdei téri öltöző rekonstrukciója, az Erdei János sportcsarnok felújítására pedig pályázatot nyújtottak be. Felújították a Szent István téri sportpályát, illetve átadták az Ovi-foci programban a Kálvin téri oviban az új műfűves pályát.

DSCF9743

Az ígéret: A programban szerepel a játszóterek felújítása, sőt újak építése is.

Ezek részben teljesültek, most a külvárosi játszóterek felújítására keresnek forrást.

Az ígéret: A városi rezsicsökkentésből az idősek is kivennék a részüket. A kulturális intézményeket ingyenesen látogathatnák, a 70 éven felüliek karácsonykor 5000 forintos utalványt kapnának, míg a 65 éven felettiektől ingyen szállítanák el a hulladékot. Továbbá nyugdíjas klubokat hoznának létre, s a programok megvalósításához 500 ezer forintos támogatást biztosítanának.

Ezek zömében megvalósult, ami nem: az időseknek továbbra is kell belépőt fizetniük a kulturális intézmények látogatásakor, ha ott nem ingyenes programokat rendeznek, de a Makó kártyával nekik kedvezményes a jegy.

Az ígéret: A kerékpárút hálózat további bővítése, s a meglévő szakaszok felújítása.

Ami eddig történt: Pályázati forrásból épül meg a Makó-Maroslele-Hódmezővásárhely kerékpárút, mely csatlakozik a Makón meglévő bicikliút hálózathoz.

Az ígéret: Elindul a „Biztonságos Makóért”, valamint az „Egészséges Makóért” program. A helyiek egy helyen intézhetnék közügyeiket, ami azt jelenti, hogy a járási hivatal ügyei bekerülnének a városházára.

Ami eddig történt: A két program zajlik, a járási hivatal a városháza földszintjén működik.

DSC_0004

Az ígéret: a Makovecz programban megépülne a könyvtár, valamint a fürdő további bővítése.

Ami eddig történt:  Az új könyvtár és környéke rendbetételével kapcsolatos tervek elkészültek, a Hagymatikum családbarát bővítését még tervezik.

Az ígéret: rehabilitálják a Honvéd városrést, melyre az utóbbi két évtizedben alig költött valamit a város.

Ami eddig történt: az első pályázatot már beadták. Ha nyernek lesz még egy.