Belföld

Lázár: nincs szükség bevándorlókra

Szeptember végén, vagy október elején lesz egy népszavazás a betelepítési kvótáról, melyen a választók elmondhatják a véleményüket. A népszavazás legfontosabb célja, hogy megtudjuk, hogyan gondolkodnak a magyarok erről a kérdésről – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. MTI Fotó: Máthé Zoltán.

MH összeállítás

– Nem akarunk a magyar határon sem táborokat – mondta. Lázár János szerint 177 ezer regisztrálóból csak 2-3 ezer ember élt a lehetőséggel, hogy menedékkérelmet adjon be. A bevándorlóknak nem az a céljuk, hogy Magyarországon maradjanak, hanem az unió fejlettebb területei felé mennének – tette hozzá.

Lázár János megköszönte a kormány nevében az alaptörvény módosításához érkezett ellenzéki szavazatokat azt mondta „Úgy látszik megjött a politikusok esze”. Hangsúlyozta: Brüsszelnek meg kellene már értenie, hogy Magyarországnak nincsen szüksége bevándorlókra, hanem a családokat akarja támogatni.

A kormány arról is döntött, hogy a Klebersberg központnak 58 szervezeti egysége lesz valamennyinek önálló költségvetéssel rendelkezik majd. A tankerületi központok helyszíneit már kiválasztotta a kormány, és január 1-jéig minden személyi kérdés rendeződni fog – mondta. Lázár János szerint a személyi kiválasztásban nem lehetnek rossz kompromisszumok, így nem elég jó kádernek lenni, hanem szakmailag is erős emberek kellenek.

Az állami földeladásból eddig 240 milliárd forintos bevétele volt. A parlament dönt majd erről az összegről az őszi ülésszakban. A javaslatok között szerepel az, hogy az államadósságot csökkentsék ebből az összegből, de az is hogy az ipari parkokat fejlesszék belőle.

hhhz6z

A II. világháború hadigondozottainak, és hadiárváinak járó juttatásból eddig 51 ezer ember részesült – közölte Lázár János. Hozzátette: nemzetközi példákra hivatkozva szeretnék a hadigondozás rendszerét átalakítani. Elmondta, hogy a magyar állam rosszul mérte föl az igényeket, hiszen 17 ezer kérelemre számítottak, de 58 ezer érkezett. A kabinet évente 500 millió forintot költ a hadigondozottak segítésére.

Június 13-án fogadja el a parlament a 2017-es költségvetést, ebben számolnak a 167 milliárdos egészségügyi béremeléssel, így nem kell erről külön törvényt hozni.

Elmondta, hogy a kormány érzékeli a problémát a szemétszállítás területén, zajlanak az egyeztetések ezen a területen. Egy új rendszer átállásakor sem maradhat egyetlen település sem szemétszállítás nélkül.