Az Állami Számvevőszék befejezte a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (Kórház) 2011-2014 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Több szabálytalanságot is megállapítottak.

Korom András – Makó/Hódmezővásárhely

A jelentés – többek közt megállapította: a kórház módosított alapító okiratát 2012-ben késedelemmel adták ki, továbbá az SZMSZ tartalma az alapító okirattal 2012-2014 között nem volt összhangban. Az irányító szervek az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz szükséges követelményeket nem érvényesítettek, nem kértek számon és nem ellenőriztek. A kórház az átalakításához, átszervezéséhez kapcsolódó feladatait – a beszámolási kötelezettség teljesítésével és a beszámolók alátámasztásával kapcsolatban feltárt hibákat, hiányosságokat kivéve – szabályszerűen hajtotta végre. A kórház nem megfelelően intézkedett az integritás szemlélet érvényesítése érdekében, a kiépített kontrollok nem voltak képesek megfelelően kezelni a kockázatokat.

kórház2

A pénzügyi egyensúly fenntartása nem volt biztosított. 2012. február és 2012. április között a kórház lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke folyamatosan elérte a százötven millió forintot, azonban az önkormányzat nem jelölt ki önkormányzati biztost. A kórház az ellenőrzött időszakban árubeszerzésre, illetve szolgáltatás megrendelésre teljesített kifizetéseihez kapcsolódóan nem folytatott le közbeszerzési eljárást, megsértve ezzel a közbeszerzési szabályokat.

Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének egy, Kallai Árpád főigazgatónak huszonkilenc javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

A teljes ÁSZ jelentés itt olvasható.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest