Adómentes juttatás, csökkenő áfa, növekvő adókedvezmény jellemzi a parlamentben ma el fogadott 2017-es adócsomagot.

MH összeállítás

2017-től új adómentes juttatásként vezetik be a munkáltató által biztosított egészségügyi ellátást. Azt még nem tudni pontosan melyek lesznek ezek. Az egészségpénztári támogatás és a többi önkéntes (például nyugdíj-)pénztári támogatás kikerül a béren kívüli juttatások köréből. Azaz eddig 34,51 helyett 49,98 százalékos közteher rakódik majd ezekre a juttatásokra. Az alkalmazottaknak evi százezer forintot lehet majd készpénzben kifizetni kedvezményes adózás mellett az, a közszférában további 100 ezret, a versenyszférában pedig 350 ezret utalhat a munkáltató a Szép-kártyára. A munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb dolgok, így például az üdülés, étkeztetés, iskolakezdési támogatás, bérlet, képzési költségek átvállalása jövő évtől nem minősülnek béren kívüli juttatásnak.

Jövőre a friss tej, a tojás és a csirke áfája is 5 százalékra csökken, az éttermi szolgáltatások és az internet-előfizetés áfája 27-ről 18 százalékra csökken. A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 25 ezer forintra nő 2017-ben.

Január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán a jelenlegi 1 millió helyett már 100 ezer forintos áthárított adóösszegtől szerepeltetni kell a vevő adószámát. A kormány célja, hogy a számlák adatait valós időben követhesse az adóhatóság, amitől az ellenőrzések célzottságának és hatékonyságának növekedését várják. Az automata berendezéseket bekötik az adóhivatalhoz, és az ekáer módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautók.

Már most szeptember 1-től a kőolaj világpiaci árához kötik a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét. Ha 50 dollár alá csökken a kőolaj hordónkénti világpiaci ára, akkor a gázolaj adója literenként 10, a benziné és a petróleumé 5 forinttal nő.

Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz az eddigi 300 helyett akár vendégéjszakánként 400 forintos (vagy a szállásdíj 4,6 százalékát jelentő) idegenforgalmi adót is kivetniük.

Kilométerenként 9-ről 15 forintra nő az autóval való munkába járás költségtérítése.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest