Ők is felléptek a makói Magán Zeneiskola 20 éve működő földeáki tagozata vasárnap esti,  a helyi művelődési házban rendezett  jubileumi művészeti bemutatóján.

Makó Híradó – Földeák

A makói Magán Zeneiskola – régóta harmonikusan együttműködve a község önkormányzatával, iskolájával és óvodájával, valamint a művelődési házzal – az idén is sikeres tanévzárásra készül. Az itt tanuló növendékek hangszeres és néptánctudásáról a helyi közönség is meggyőződhetett, a hagyományos művészeti bemutató során. Ugyanitt a képzőművészetet tanuló diákok alkotásaiból rendezett kiállítás is megtekinthető volt.

Huszonegy zenés és táncos produkció következett egymás után a több mint két órás gálán, melyen a művészetet tanuló diákok a legkisebbektől kezdve a legérettebbekig lehetőséget kaptak  a bemutatkozásra.

A „felmenő rendszer” különösen a néptáncnál érvényesült: a színpadi szereplést újdonságként kóstolgató óvodások után az elsősök, majd a „Locsi-fecsi” névre keresztelt csapat kisebb-nagyobb korosztálybeli tagjai követték egymást. És a sor nem ért véget a rutinos Szárazér néptánccsoporttal sem, hiszen e műfaj korelnöke a rivaldafényt felvállaló szülőkből verbuválódott Visszér néptáncegyüttes. A műsorszámokat a Ménkű Banda nevű zenekar kísérte.

A zenészpalánták zsengébbjei nem szólóban, hanem csoportosan, néha tanáraikkal együtt mutatták be hangszertudományukat. Lehetett hallani fafúvós kamarazenekart, sőt furulyazenekart is, de a 4-5. osztályos gitárosok is szívesen csapatba rendeződtek egy-két dal erejéig. A fellépők között volt fagott- kvartett, fuvola-duó és klarinét-trió is.

2016-06-05 18.07.40

Egy különleges hangszer földeáki debütálására ugyancsak sor került ezen a délutánon: a hárfát a zongorán is bemutatkozó Búza Ildikó szólaltatta meg. A rutinosabb előadók már szólóban, zongorakísérettel – és tudásuknak megfelelően, nehezebb darabokat játszottak. Vas Erika – aki maga is már tanítónő –, valamint Kun-Szabó Henrietta klarinéton játszott, míg Szabó Hanna és testvére, Sára fuvolán.

A könnyűzene műfajában jeleskedik a Kisparty zenekar – ők erre az alkalomra egy akusztikus hangszeres feldolgozással készültek: a „Szállj fel magasra” című Piramis-örökzöldet adták elő ebben az „unplugged” verzióban.

A művészeti bemutató zárszavában Csikota József, a makói Magán Zeneiskola igazgatója köszönte meg a növendékek színvonalas műsorát, az odaadó szülői hátteret, a helybeli társintézmények és az önkormányzat támogatását, valamint a földeáki művészetoktatásban résztvevő kollégák – Csikotáné Erdei Eleonóra, Csókási Csaba, Erdei András, Erdős Judit, Horváth Andrea, Korell Gertrúd, Oláh Eleonóra, Pataki Andrea és Rakonczás Pál – munkáját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest