Makó

Erdélyben járt a makói fúvószenekar

A makói Magán Zeneiskola Koncertfúvós Zenekara a közelmúltban Erdélyben járt: részt vettek a Csíksomlyói búcsún, illetve két koncertet adtak Korondon.

Oláh Nóra – Makó


A zenekar tagjai számára meghatározó élményt jelentett a Csíksomlyói búcsú, hiszen együtt zarándokolhattak fel a nyeregbe, illetve vettek részt a szentmisén. Az ünnep persze nemcsak lelki feltöltődést nyújtott, hanem egyfajta misszió felvállalását is jelentette a makói muzsikusoknak, hiszen útjuk során két koncertet is adtak Korondon, a népi kerámiaművesség fellegvárában.

A búcsúra nagyon sok látogató érkezett Magyarországról, akiknek többsége hazafelé menet a nemzetközi hírű kerámiákat kínáló korondi vásárt is meglátogatta. Így a koncertfúvós zenekar nemcsak a helybelieknek, hanem nekik is örömöt szerzett fellépésükkel.

A két egymást követő ünnepnapon megrendezett szabadtéri hangverseny a vásárnak is helyet adó főtéren, a korondi művelődési ház előtt zajlott. A repertoár – aligha meglepő módon – hazai művekből, magyar történelmi indulókból lett összeállítva. Elhangzott többek között Brahms V. Magyar tánca, Farkas Antal Üveges tánca is, és természetesen a magyar, illetve a székely Himnusz is felcsendült.

A zeneszámokból fakadó katarzis-élményt és az összetartozás érzetét az is fokozta, hogy szép számmal voltak jelen makóiak is, akik lelkes tapssal biztatták a muzsikáló „földijeiket”. Ugyanakkor a helyi fazekas egyesület elnöke is külön köszöntötte városunk zenészeit.

A makói Magán Zeneiskola Koncertfúvós Zenekara, és vezetője Csikota Józsefezzel a – tőlük megszokottan magas színvonalú – produkcióval viszonozták helybeli zenésztársaik látogatását. A Molnár Andor karmester által vezetett Korondi Fúvószenekar ugyanis a tavasz folyamán járt már Makón, és egy szép hangzású koncertet adott a Hagymatikum fürdő aulájában.

Az együttes tagjai további kirándulásokkal is gazdagították erdélyi élménytárukat: jártak a Gyilkos-tónál, a Békás-szorosnál és a Parajdi sóbányában is.