Kék hírek Ország-világ

7 tonna jelöletlen zöldség Nagylakon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei 7 tonna jelöletlen zöldséget találtak egy román tehergépjárműben Nagylak térségében. A szállítmányhoz hamis számlákat mutattak be, ezért az ügyben büntetőeljárás indult.

MH


A pénzügyőrök egy román rendszámú tehergépjárművet ellenőriztek Nagylak térségében. A jármű különféle szezonális zöldséget szállított Magyarországról Romániába. A jármű román sofőrje két darab számlát mutatott be a szállítmányról. A bizonylatok szerint 3 ezer kiló, valamint 1 ezer 678 darab és 800 kötés zöldség volt a raktérben. Ezzel szemben a mérlegelés adatai alapján, ténylegesen 7 tonna rakományt vittek volna ki az országból.

DSC08618

Az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER) adatai alapján a szállítmányt nem jelentették be, sőt a két bemutatott számláról azonnal kiderült, hogy a kiállítóként feltüntetett vállalkozásnak nincs tudomása az ügyletről, azaz a számlák hamisak.

A kormányhivatal helyszínre érkező munkatársa megállapította továbbá, hogy az egész rakomány jelöletlen, így kockázatosnak minősítette és elrendelte a megsemmisítést.

A rendőrség hamis magánokirat felhasználása miatt eljárást indított.