Hírek

Szólt a zene Kiszomboron

Gajáta Fanni – Kiszombor


Ötödik születésnapját ünnepelte a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény idősek klubja, ezért az alkalomból szervezték meg a térségi dalos találkozót. Az évfordulóra Csanádpalotáról, Ferencszállásról, Marosleléről, Földeákról és Makóról is érkeztek népdalkörök és citerások is.

– Azért is szerveztük ezt a találkozót, hogy együtt ünnepelhessük az évfordulónkat egy kis szakmai népdalköri produkciók kíséretében – mondta Horváth Izabella, a Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény intézményvezetője. – Ezek ilyen közösségi összejövetelek, hiszen a népdalköri tagok már ismerik egymást és nagy örömmel találkoznak.

A szegedi Hóvirág Népdalkörben igazi nőuralom van: Gyuris János az egyedüli férfi a csapatban, aki a karvezető is. Az idős férfi elmondta, hogy 5 évvel ezelőtt kérték fel a népdalkör vezetésére. A népdalok előtt a komolyzenét játszott.

– Én az egyházi zenéből indultam, bár igen későn kezdtem a karrierem. A leszerelésem után egy templomi zenekarba kerültem. A feleségem fél évig invitált, mire beadtam a derekam – emlékezett vissza János. – A Hóvirág Népdalkörbe 8 évvel ezelőtt léptem be, majd rá pár évvel a karvezetésre is felkértek. Azóta sok helyen jártunk, köztük Győrbe, Sopronba és Egerbe is.

A citerák is szerepet kaptak az I. Kiszombori Térségi Dalos Találkozón. A makói Sztanyó Sándor a kiszombori Nótafa Népdalkör egyik citerása. Elárulta, hogy nagyon szereti a hangszert és saját maga által tanult meg rajta játszatni.

– A családunkban három citerás is volt: a nagyapám és a két nagybátyám. Elkapott az ihlet és megtanultam. Ez 1977-ben volt, akkor kaptam a keresztkomámtól egy hangszert. Azon tanultam meg játszatni – mesélte el a férfi. – Sok évig csak a családnak zenéltem, majd először a makói Nefelejcs Népdalkörbe kerültem, majd most pedig a kiszomborit erősítem.