Hírek

Kétszer is megmentették a makói dr. Bubót

Szabó Anita – Makó


Feltehetően a fészkéből esett ki az a pár hetes kuvik, akit a SZIGNUM diákjai az iskolaudvaron találtak meg a hét közepén.

– A csatornafedélen ült és láthatóan nagyon meg volt szeppenve. Szerintem nagyon félt az ismeretlen környezettől meg a zajtól. Tanácstalanok voltunk, hogy mi lenne neki a legjobb, ezért egy dobozba tettük és bevittük az igazgatóiba. Én fogtam meg, egyáltalán nem volt félelmetes – mesélte el az eset körülményeit a negyedikes Szabó Elvira Katalin. A kismadár a gyerekek között gyorsan népszerű lett, és egyből nevet is kapott, a rajzfilm után Bubó lett. Ebben inkább a gesztus értékelendő, mert mint megtudtuk, a népszerű tollas doktor fülesbagoly, az iskolába tévedt fióka viszont csak a rokonságába tartozó fajta és sokkal kisebb is nála. Mindez azonban nem okozott valószínűleg identitászavart a kis tekergőnél, aki egy napot tölthetett a vezetői iroda csendjében.

A mentőcsapat. Jobb szélen elől Elvira.

– Azt a tanácsot kaptuk szakemberektől, hogy amikor kiürült az iskola és kissé besötétedett, akkor tegyük fel egy fára. Ott majd a hangjelzéseit érzékelik a szülők és érte mennek. Így is tettünk – avatott be a mentőakció részleteibe Puskás Kornél történelem tanár, akinek hobbija az ornitológia. Hogy az éjszakai nagy esőzés, vagy egyéb körülmény zavarta-e meg a családegyesítést, nem tudni, de a kisbaglyot másnap reggel is az udvar közepén találta.

Estefelé feltették az egyik fára. De reggel ismét a suliudvaron találták.

Bubót ezúttal már ismerősként üdvözölték a tanulók és a pedagógusok, bár ennek ő semmi jelét nem adta. Érzékelhetően biztonságban szeretett volna lenni, amit ezúttal az iskola sem bízott a szerencsére. Egy szülő segítségével a madár a Szegedi Vadasparkba került, ahol érdeklődtünk a további sorsáról.

– Jól van, táplálkozik, és így minden esélye megvan arra, hogy életben maradjon. Miután kellően felerősödött, visszaengedjük majd a szabadba – tájékoztatta a SZIGNUM-ot a Vadaspark munkatársa, akitől azt is megtudtuk, gyakran visznek be hozzájuk különféle állatokat. Ők mindannyian a Természetvédelmi Mentőközpontba kerülnek, ahol szakszerű gondozást kapnak és utána természetes környezetükbe kerülhetnek ismét.

Dr. Bubó, még az őt befogadó dobozban. Azóta a Szegedi Vadaspark jóétvágyú lakója. Fotó: Mészáros Ildikó

A kuvik a bagolyfélék családjába tartozik és régen a halálmadár elnevezéssel is illették, helytelenül. A kisebb rágcsálók mellett ugyanis, a lámpafényre gyűlő bogarakkal is táplálkozik. Mivel régen csak a beteg ágya mellett volt világosság, ezért ítélték meg tévesen a virrasztók a jövetelét és szándékait. A görög mitológiában a bölcsesség jelképei, ezért Pallasz Athéné madarainak is hívják őket.

Bár a fióka az iskolába nem tanulási céllal érkezett, ám valószínűleg sokat okult a helyzetből. A segítők pedig ugyan nem akartak, de vizsgáztak – emberségből jelesre.