Térség

Kendermúzeum nyílik Nagylakon

“Óriásgombolyag” Kender Szakmatörténeti Gyűjtemény nyílik a nagylaki falunapon. Már teljes a kollekció.

Korom András – Nagylak
Az egykor a falu életét alapvetően meghatározó kenderfeldolgozásnak, s ezzel Nagylak múltja jelentős részének állít majd emléket az augusztus 6-án, a falunap keretében az művelődési házban megnyíló “Óriásgombolyag” Kender Szakmatörténeti Gyűjtemény.
– Már megvan mindenünk, a kenderáztatók által régen használt papucs például ma érkezik meg a Dunántúlról, a szövőszék Romániából származik, a kenderből készült termékeket és a rokkát pedig Szeghalmon vásároltuk meg – mondta portálunknak Gyarmati András polgármester, aki annak idején maga is a kendergyárban kezdett dolgozni.
A szakmatörténeti gyűjtemény 30-50, különféle tárgyból, így például tilolóból, kötélfonóból, valamint a kenderfeldolgozás során készült termékekből és a kendermagból készült tisztálkodó szerekből, olajokból áll.
Két hete megkezdték a faeszközök ápolását, különleges kezelőanyaggal lekenték két hét légmentesen lezárták a fóliával. A rosszul működőket például a rokkát megjavítják.A kendergyártással kapcsolatos eszközök közül ami itthon már nem volt fellehető, Bulgáriából, Csehországból, Angliából és Romániából származnak.