Hírek

Puskaporos szülői értekezlet a Kassai oviban

A Vertán-telepen élők aláírásokat gyűjtöttek annak érdekében, hogy szeptembertől ismét három csoport indulhasson a Kassai tagóvodában.

Korom András – Makó

Mindezt azért tették, mert értesültek róla, hogy kevés gyereket írattak be a szülők ide, ezért nem indul csak két csoport. A legkisebbeket másik tagóvodákba tanácsolták, ráadásul a képviselő-testület is arról döntött – előzőleg nem konzultálva a szülőkkel – hogy szeptembertől csak 2 csoport indulhat. Ezen előzmények után tartottak ma rendkívüli szülői értekezletet a Kassai tagóvodában.

DSC_0471

A puskaporos hangulatban, közbekiabálásokkal, szenvedélytől fűtött szülői felszólalásokkal kezdődött, majd jó ideig így is folytatódott mintegy kétórás párbeszéd során Kotroczóné Mátó Éva intézményvezető-helyettes magyarázta el a szülőknek, hogy az óvodába összesen 10 gyereket írattak be, ami a vonatkozó helyi rendelet szerint kevés új csoport indításához. A Manó csoport indításához még 6 gyermek kellene. Az érintett szülőket ezért telefonon hívta fel, s közölte, valószínűleg nem indulhat be a csoport, s kérte jelöljék meg, melyik másik tagóvodába szeretnék gyermeküket járatni. Ezután mindenki az általa választott oviba való felvételről kapott írásos értesítést. Közölte: a csoportszám csökkenése nem jár majd elbocsátással, ketten ugyanis nyugdíjba vonultak.

DSC_0488

A szülőknek küldött határozat. Ez okozta a felháborodást.

A sokszor egymás szavába vágó szülők nem értették, hogy miért nem lehet átcsoportosítani a gyerekeket a Makói Óvoda Kálvin vagy Hold utcai szép számú beiratkozója közül a Kassai utcára. Többen borulátóan attól tartottak, hogy ha nem indul a legkisebbek csoportja, akkor jövőre sem fog a kis gyerekszám miatt, s végül előbb az óvodából, majd a közeli Almási iskolából is elfogynak a gyerekek.

Az óvónő elmondta: azért döntöttek arról, hogy a Kassaiban nem indul új csoport, mert ide íratták be a legkevesebb gyereket, így a döntés a legkevesebb (csak 8) apróságot és szüleit érinti. (Két kicsi testvére is Kassai oviba jár, így a szülők fellebbeztek a döntés ellen.

DSC_0480

A jegyző és az intézményvezető-helyettes.

Az ezeket majdan elbíráló Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző azt mondta, hogy az állami finanszírozáshoz ebben a tanévben 20 milliót kellett hozzátennie a makói önkormányzatnak a Makói Óvodánál, ugyanis a szükséges létszám akkor sem volt meg. Az idén ezt az önkormányzat nem vállalja. Azonban a 2 csoportról szóló önkormányzati döntés nem végleges, ha a nyáron még hat gyermeket beíratnak az oviba, akkor meg lesz a 60-as létszám, így mind a három csoport működhet. Azaz senkinek sem kell reggelenként kilométerekre cipelnie a gyerekét.

Az is kiderült, hogy a szülők és az óvodavezetés akarata egybeesik: mindenki 3 csoportot akar indítani.

Az óvodavezető-helyettes azt mondta, hogy számítanak azokra az első gyermeküket nevelő szülőkre, akik tapasztalatlanságuk miatt, csak ezután gondolják végig, hogy be kellene íratniuk a gyerekeiket az óvodába. Még akkor is, ha azok jelenleg még bölcsődések, viszont a következő tanévben betöltik a 3. éves korukat.

Weszelyné Végsheő Henriett képviselő és Gáspár Sándor, a körzet városatyja is vállalták, hogy körbejárják a Vertán-telepet és felkutatják a számba jöhető gyerekeket.

Bálint-Hankóczy Beatrix elmondta, a testületi döntést megváltoztathatják, ha megvan a szükséges létszám. Akkor ismét indulhat a három csoport a Kassai oviban.