Makó

Makón vizsgáztak jelesre hazaszeretetből


– Magyarnak lenni nem állapot. Magyarnak lenni magatartás – idézte Márai Sándort ünnepi beszédében Farkas Éva Erzsébet polgármester ma délután a Városházán megtartott honosítási ünnepségen.

2014. decembere óta hat alkalommal, összesen 316-an kaptak Makón magyar állampolgárságot. A mai napon ötvenhárman: 23 nő, 22 férfi és nyolc gyermek.

– Meggyőződésem, hogy a nemzetegyesítés nem a határok megváltoztatása révén, hanem az összetartozás minden lehetséges formájának megteremtése az egész nemzet javára válik, és ez a mindenkori felelős magyar kormány állandó feladata. Ami Európában minden nemzetnek megadatott, hogy az ország határain túl élő németek, franciák, angolok, szlovákok saját nemzetükhöz tartozónak, állampolgárnak mondhatják magukat, úgy a határon túli magyaroknak is jár ez a lehetőség – hangsúlyozta ünnepi beszédében a Maros-parti város első embere.

Farkas Éva Erzsébet az ünnepség végén elmondta, a magyar kormány jelesre vizsgázott hazaszeretetből, amikor megalkotta azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy ma itt Makón 53, 2010. óta pedig több mint 6 ezer magyar állampolgárral gyarapodhattunk. – Önök pedig jelesre vizsgáztak hazaszeretetből akkor, amikor ennek alapján igényelték a magyar állampolgárságukat – tette hozzá.