Hírek

Emléktáblát is avattak a Patika Napon

Gajáta Fanni – Makó


Másodjára rendezték meg Makón is az Országos Patika Napot. Ennek alkalmából két emléktáblát is avattak, egyet a Széchenyi tér 4. szám alatt, ahol először nyílt meg az „Isteni Gondviselés” gyógyszertár és egyet a Széchenyi tér 8. számnál, az egykori patika mai jogutódjánál. Szabó István Antalné gyógyszertári szakasszisztens és patikatörténet-kutató javasolta az emléktáblák elhelyezését, ugyanis nem csak a városban, hanem az egykori Csanád vármegyében is elsőként nyílt meg 1773-ban a patika.

– Az akkori viszonyok között hatalmas dolog volt, hiszen már akkor is az volt a céljuk a betegeknek, hogy meggyógyuljanak – véli Kőhegyi Ferenc, a Magyar Gyógyszerész Kamara Csongrád Megyei Szervezete elnöke. – Ez egy reménysugár volt akkoriban az embereknek.

– Ezekkel az emléktáblákkal nem csak az elődöknek szeretnénk emléket állítani, hanem szeretnénk megmutatni, hogy tovább folytatjuk szellemiségüket  – mondta el Kómár Mária, a Kígyó Gyógyszertár vezetője.

Az emléktábla avatót a Maros Táncegyüttes nyitotta meg, majd az ünnepi beszédeket hallhattak az érdeklődők. Farkas Éva Erzsébet polgármester felidézte az egykori „Isteni Gondviselés” patika történetét is.  A Kígyó Gyógyszertárban Ember József gyógyszerész gyűjteményét lehetett megtekinteni. Interaktív kémia, történelem és biológia órán is részt vehettek a kíváncsiak.

További képeink a galériában.