Oláh Nóra – Makó


Peták Mária szegedi művésztanár munkája révén kötődik Makóhoz. A Kálvin téri Református Általános Iskola rajz szakos, illetve a makói Magán Zeneiskola művésztanáraként oktatja diákjait az alkotásra – közben ő maga is alkot. Ahogy egy vérbeli művésztől elvárható, életének állomásait, fordulópontjait műveiben dolgozza fel, és osztja meg másokkal.

Első makói kiállítása során, az úton levés izgalmas, sok kérdéssel, bizonytalansággal teli állomásait dokumentálja. Ez az életszakasz mindig többféle érzést és gondolatot mozdít meg az emberben, ez a tárlat is ennek a sokrétűségnek a bizonyítéka.

Egyik részén sorakoznak a meditatív mélységű, pókháló-finom grafikák, amelyek vázlatok sokaságából keltek önálló életre. Érdekességük, hogy sokszor a napi autóbuszos utazások adják az ihlet hátterét. Színek alig jelennek meg bennük, annál izgalmasabban jut kifejezésre a vonalháló, az egymásból kibomló formák belső logikája. Csöndes, befelé figyelő és fegyelmezett, ugyanakkor folytonos mozgásban lévő képzelet nyilvánul meg ebben a rajz-csokorban.

Kontrasztképpen expresszív erővel robbannak a látótérbe a festői egyéniséget felfedő képek. Míg a grafikákon finom erezet vibrál, a festményeken lendületes vonalak szántják fel a felületet. Amíg ott visszafogott elmélkedés zajlik, itt érzelemkitöréseknek lehetnek tanúi a nézők. Az alapmotiváció itt nem az autóbusz monoton rázkódása, hanem egy sokkal dinamikusabb tényező: a táncból, a zene ritmusából fakadó energia.

A színek nem harsányak, inkább frissek, könnyedek. Magától értetődő harmóniában állnak az alig színezett, formagazdag grafikákkal. Ahogyan az alkotó személyiségében is összhangban van a tűnődő, a múltat feldolgozó, a jövő felé vágyódó szellem, illetve a lendületben és mozgásban feloldódó érzelem.

Az „Úton útfélen” című kiállítás június 21-ig várja a makói könyvtár látogatóit.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest