Gajáta Fanni – Makó


– Itt vagyunk a Richter Egészségváros makói állomásán. Neked miért fontos a prevenció?

– Szerintem így sokkal kisebb erőbefektetéssel tudsz egészséges maradni akkor, ha odafigyelsz magadra már akkor, amikor egészséges vagy. Plusz nagyon sok olyan betegség van, amit mire észreveszel magadon, már – általában – gyógyíthatatlan. Vagy hosszas és fájdalmas úton tudsz meggyógyulni. Ha időben vesszük észre a betegségeket, az elváltozásokat, akkor először is, sokkal könnyebb gyógyítani, másodszor sokkal nagyobb a hatásfoka.

– Miért fontos ez a Richter Egészségvárosnak?

– Az egészségvárosnak csak nyertesei vannak. Nyer maga a város, ahol ott vagyunk, hiszen a kórház kapja meg a pénzt, amit összegyűjtünk. Nyer a város lakossága, mivel nem kell pénzt adniuk, de úgy kapnak egy eszközt a kórházukba, amit használni tudnak. Emellett „megszűretik” magukat, tanácsadásokon vesznek részt. A szűrővizsgálatok során sok esetben kiderül, hogy baj van. Az elmúlt 50 tanácsadás során már volt olyan, aki ezen a rendezvényen tudta meg, hogy probléma van.

– Életmódváltó vagy: például letetted a cigarettát. Miért döntöttél úgy, hogy teljes életmódváltozáson mész keresztül?

– A kíváncsiság vezérelt. Nem volt semmi bajom. Beemeltem a mozgást az életemben, elkezdtem futni és egy félmaratonon is túl vagyok. Emellett úgy gondoltam, hogy kipróbálom a dohányzásmentes életmódot is – ez tavaly szeptemberben kezdődött és próbálom tartani.

– Mennyivel másabb?

– Őszinte leszek, én nem tudok róla ódákat zengeni. Nem köhögtem, nem volt tőle látványos bajom. A sportban érzek változást, hogy többre vagyok képes.

– Majdnem földi vagy, hiszen Újkígyóson születtél. Van-e valamilyen emléked Makóról vagy mennyire ismered a várost?

– Nem nagyon ismerem, átutazó voltam. Az Újkígyós-Szeged között közlekedtünk sokszor, mivel nővérem ott járt egyetemre. Aztán én is odajártam, majd ott is laktam. Amikor szüleimhez mentem, Makón mentem keresztül. Gyakorlatilag a főteret ismerem és ennyi. De nagyon sokat szépültetek.

– Mit üzensz a makóiaknak az egészséges életmóddal kapcsolatban?

– Menjenek és szűrjenek! Ne csak egy alkalmas legyen, hanem évente menjenek szűrésekre és figyeljenek az egészségükre. Mert, ahogy szoktuk mondani: „Egészséges legyen és téerő!”. A többit meg megvesszük.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest